Workshop composteren met bokashi

Bokashi?! Hoor jij het donderen in Keulen? Niet meer voor lang dan!
Wat?
Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Het is een goed alternatief (of een aanvulling) voor compost. Organische materialen worden luchtdicht opgeslagen. Tijdens het fermentatieproces verteren de Effectieve Micro-organismen het organisch materiaal voor. Hierbij worden ook tal van nuttige stofwisselingsproducten gevormd. Deze conserveringstechniek behoudt de energie in het product. Het eindproduct, de Bokashi, heeft een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische stoffen (zoals bv. ook zuurkool).

Bokashi verhoogt de microbiële diversiteit in de bodem en voorziet planten van bio-actieve voedingsstoffen, zoals vitamines en organische zuren. De bodem krijgt zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

De Effectieve Micro-organismen vestigen zich in de bodem, vermeerderen zich en kunnen domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de Effectieve Micro-organismen van EM. Zo creëer je een duurzame natuurlijke balans.

Vrijwel alle organische materialen zijn geschikt om Bokashi te maken. Als tuinliefhebber kan je zelf Bokashi tegen zeer geringe kosten maken.

Hoe?
Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal.

De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Prijs:
=> €10 (zonder goodies)
=> € 76,9 (inbegrepen: 2 Bokashi-emmers en 2 kg starter waarmee je lange tijd verder kan.)

Inschrijven doe je door een privé-bericht te zenden naar GroeiNEST en €10 of €76,9 over te schrijven naar BE42 5230 4867 2554 met vermelding 'workshop Bokashi'.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Graaf Van Vlaanderenplein 40
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
€ 76,9
Basistarief: 76,90 €; Workshop zonder aankoop materiaal: 10,00 €
Organisatie
Trefwoorden
Reservaties

Foto's

Workshop composteren met bokashi ©Agriton©Agriton