Voorjaarslezing Dienst Monumentenzorg en Architectuur 6de editie: Werken aan de toekomstige performance van het kerkgebouw

De Vlaamse parochiekerken worden te weinig gebruikt en het onderhoud is te duur. Op zich kloppen deze uitspraken, maar ze zijn evengoed ongenuanceerd. Parochianen, omwonenden en voorbijgangers hechten vaak aan kerkgebouwen, om heel diverse redenen. Vaak wordt vergeten dat herbestemming ook een einde maakt aan een uitgebreid netwerk van actoren dat instaat voor de werking van de parochiekerk.
De Dienst Monumentenzorg en Architectuur stelt voor
3 VOORJAARSLEZINGEN
6DE EDITIE

De Dienst Monumentenzorg en Architectuur organiseert drie voorjaarslezingen over de toekomstige performance van kerkgebouwen, digitale cartografie en architectuur met respect voor individu en omgeving.

DATA
Zondag 15 februari 2015 om 10.30 uur.
Zondag 15 maart 2015 om 10.30 uur, met boekvoorstelling Lezingen 2014.
Zondag 19 april 2015 om 10.30 uur.

LOCATIE
Minardschouwburg, Walpoortstraat 15, 9000 Gent.

Alle lezingen zijn gratis toegankelijk.

Inschrijven
Bij Gentinfo, tel. 09 210 10 10, maandag t.e.m. zaterdag, van 8 tot 19 uur.
Of via http://go.gent.be/voorjaarslezingen.
Inschrijven is slechts mogelijk voor één lezing per keer.

Lezing 1: inschrijven vanaf dinsdag 03/02/2015 t.e.m. donderdag 12/02/2015.
Lezing 2: inschrijven vanaf dinsdag 03/03/2015 t.e.m. donderdag 12/03/2015.
Lezing 3: inschrijven vanaf dinsdag 07/04/2015 t.e.m. donderdag 16/04/2015.

Zondag 15 februari 2015, om 10.30 uur
Werken aan de toekomstige performance van het kerkgebouw
De Vlaamse parochiekerken worden te weinig gebruikt en het onderhoud is te duur. Op zich kloppen deze uitspraken, maar ze zijn evengoed ongenuanceerd. Parochianen, omwonenden en voorbijgangers hechten vaak aan kerkgebouwen, om heel diverse redenen. Vaak wordt vergeten dat herbestemming ook een einde maakt aan een uitgebreid netwerk van actoren dat instaat voor de werking van de parochiekerk. Door het kerkgebouw te benaderen vanuit wat het werkelijk doet of teweegbrengt voor heel diverse mensen, voegt de lezing een maatschappelijk-ruimtelijk luik toe aan het debat. De lezing schetst de problematiek met haar vele nuances en benadert het kerkgebouw vooral als een kans en niet zozeer als een probleem.
Spreker: Roel De Ridder, onderzoeker verbonden aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt.

Zondag 15 maart
Gent in oude kaarten ... een digitale reis
Er bestaat een schat aan oude kaarten van Gent. Die leren ons veel over de geschiedenis van de stad, van bepaalde wijken en zelfs van gebouwen. Vandaag kan men via het internet deze oude kaarten niet alleen bekijken, men kan ze ook met elkaar vergelijken en confronteren. Zo kan men in onze stad een echte reis door de tijd maken. De evoluties in het stratenpatroon, de waterwegen, de bebouwing, de uitbreiding van de stad: het komt allemaal visueel tot leven. Zelfs tot in uw huiskamer!
Spreker: Paul de Candt, zaakvoerder van Aquaterra.

Zondag 19 april
Over architectuur die mensen mooier maakt
Bouwen voor de psychiatrie
Bouwen in de context van psychiatrie, sociale woningbouw, werkplekken en herbestemming. Altijd met mensen als aanleiding en motief. Discreet aanwezige gebouwen, met uitgesproken respect voor individu en omgeving. Die visie van Archipl Architecten springt in Gent onder meer in het oog in het dr. Guislaincentrum, de sociale lofts in De Nieuwe Molens, de nieuwe hoofdzetel voor het Wit-Gele Kruis en in het omvangrijk project van het Bisschoppelijk Seminarie. Archipl Architecten werkt vaak nauw samen met kunstenaars, onder wie Thierry De Cordier en Kris Martin.

Dertig jaar is Patrick Lefebure actief voor psychiatrische centra, in Vlaanderen maar ook op Malta en in Ivoorkust. Door deze lezing leren we zijn engagement kennen in deze actuele problematiek.

Spreker: Patrick Lefebure, architect en oprichter van Archipl Architecten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Walpoortstraat 15
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:
Prijs
gratis
- gratis toegankelijk - Inschrijven kan t.e.m. donderdag 12/02/2015 bij Gentinfo, tel. 09 210 10 10, maandag t.e.m. zaterdag, van 8 tot 19 uur
Contact
Trefwoorden
Reservaties
+32 9 2101010

Foto's

Voorjaarslezing Dienst Monumentenzorg en Architectuur 6de editie: Werken aan de toekomstige performance van het kerkgebouw ©Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent©Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent