Vlaamse Meesters In Situ

Vlaamse Meesters In Situ
Ontdek verborgen parels van Vlaamse Meesters op onverwachte Gentse locaties.
1 juni 2019 t/m 29 september 2019
Elk weekend gratis op diverse locaties in Gent.
Vlaamse Meesters In Situ laat je op onverwachte plekken in heel Vlaanderen kennismaken met doorgaans onderbelichte werken van Vlaamse Meesters. Wist je bijvoorbeeld dat er ook in een aantal Gentse kerken, het Augustijnenklooster en het STAM enkele parels van deze grootmeesters te bewonderen zijn?

Vlaamse Meesters In Situ opent de deuren van kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen waar schilderijen van Vlaamse Meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog steeds te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. Beleef de meesterwerken van dichtbij op de locaties waarvoor ze gecreëerd werden en ontdek de subtiele, ingenieuze manieren waarop de Vlaamse Meesters hun creaties met de omgeving lieten versmelten.

Elk weekend vanaf 1 juni tot en met 29 september openen een aantal monumentale Gentse plekken hun deuren voor het grote publiek om verborgen meesterwerken te ontdekken. Gentse erfgoedambassadeurs verwelkomen bezoekers op elke locatie met het verhaal achter de topwerken en hun bijzondere setting.

Locaties
•Sint-Michielskerk (Sint-Michielsplein): Golgotha - Antoon Van Dyck (1630)
•Begijnhofkerk Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie (Klein Begijnhof - Lange Violettestraat): De Fontein des Levens - Lucas Horenbaut (1596)
•Sint-Jacobskerk (Bij Sint-Jacobs): Triptiek van Christus aan het Kruis - Michiel Coxie (1579) en tentoonstelling UDSJUEN van Koenraad Tinel van 30 mei tot 28 juli
•STAM / Refter Bijlokeadbij (Godshuizenlaan 2): Het laatste Avondmaal (14de eeuw)
•Heilig Kerstkerk (Hoek Sleepstraat - Doornzelestraat): De Optocht der Heiligen - Theodore Canneel (1857)
•Augustijnenklooster (Sint-Margrietstraat 11): Besnijdenis van het Christuskind - Melchior de la Mars (1621)
•Groot Begijnhof Sint-Amandsberg (Van Arenbergstraat)

Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk. Voor toegang tot de abdijrefter van het STAM (zonder museumbezoek) en het Augustijnenklooster moet je in het bezit zijn van een Pelgrimsboek. Dit is ter plaatse of in de Sint-Michielskerk te koop voor 10 euro.

Muziek In Situ
Beleef gratis concerten op de Gentse locaties van Vlaamse Meesters In Situ.

Zaterdag 1 juni - 14 uur - Openingsconcert AS ONE
Begijnhofkerk Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie - Lange Violettestraat

Percussionistes Jessica Peel en Birgit Eecloo studeerden beiden aan het Gentse Conservatorium en spelen slagwerk ‘als een’. Samen staan ze achter de marimba – ofwel quatre mains, ofwel elk aan één zijde van het instrument – of delen ze indrukwekkende set-ups met basdrum, toms en bongo’s. een fascinerende en uitgekiende belevenis voor oog en oor!

Zondag 25 augustus - 16.15 uur - Concert DAMAST DUO
Heilig Kerstkerk - Hoek Sleepstraat - Doornzelestraat

Syrische violist Shalan Alhamwy en accordeonist Jonas Malfliet brengen muziek uit de landen op de weg tussen Syrië en België. In hun composities versmelten ze de Arabische met de Europese traditie. Damast Duo overstijgt de grenzen met respect voor de traditie en vooral met een grote liefde voor muziek.

Zondag 29 september - 15 uur - Slotconcert SONOROSA
Begijnhofkerk Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie - Lange Violettestraat

Sonorosa brengt muziek voor zang (Celine Debacquer), fluit (Liesbeth Peelman) en harp (Jenna Vergeynst). In een programma met Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek brengen ze werken van Montsalvatge, Garcia Lorca en Astor Piazolla. Ze zijn steeds naarstig op zoek naar steeds nieuwe muziek en repertoire om van te houden en te delen met wie het horen wil.

Lezingenreeks in het STAM

Gratis, mits inschrijving via https://stamgent.be/nl_be/nieuws/vlaamse-meesters-in-situ

Lezingen:
•2 juni: De muurschilderingen in de abdijrefter - Brecht Dewilde, STAM
•9 juni: Een zeer arm en verachtelijk hospitaaltje - Prof. Dr. Steven Vanderputten, UGent
•22 september: De middeleeuwse toparchitectuur van de Bijlokeabdij - Marie Christine Laleman, Eredirecteur van de Zwarte Doos Gent
•29 september: Aan tafel met de middeleeuwse kloosterlingen - Anton Ervynck, Agentschap Onroerend Erfgoed

Het STAM maakt naar aanleiding van Vlaamse Meesters in Situ een nieuwe rondleiding voor individuen en groepen. Elke 3de zondag van de maand kun je tijdens de rondleiding 'Het kloosterleven in de Bijlokeabdij' de magie van de refter en bij uitbreiding van de Bijlokeabdij en de hele Bijlokesite ontdekken.

Rondleidingen Vlaamse Meesters In Situ
Beleef Vlaamse Meesters In Situ in groep met een rondleiding van Gandante. Gratis, mits reservatie via info@gandante.be of 09 375 31 61.

•Wandelrondleidingen: 8 juni - 6 juli - 24 augustus -
22 september
•Fietsrondleidingen: 2 juni - 7 juli - 25 augustus -
21 september

Tentoonstellingen
Tentoonstelling UDSJUEN van Koenraad Tinel
30 mei - 28 juli - Sint-Jacobskerk, Zebrastraat en Sint-Katelijnestraat

Kunstenaar Koenraad Tinel wordt dit jaar 85. Dit wordt gevierd met een overzichtstentoonstelling van werk uit de periode tussen 2015 en 2019, aangevuld met een aantal sleutelwerken uit de laatste 25 jaar van zijn carrière. Onder andere het beeldverhaal ‘De Goede Udsjuen’ zal in de expo te zien zijn. Uitgeverij Lannoo zorgt met een uitgebreide catalogus bovendien voor een prachtig naslagwerk. Een niet te missen kans om het werk van Koenraad Tinel, met nadruk op de afgelopen opmerkelijk productieve jaren, te bewonderen.

Tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds'
6 - 31 juli - Begijnhofkerk - Groot Begijnhof Sint-Amandsberg
Lees alles

Informatie

Diverse locaties in Gent z/n
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer

tot

Open op:

  • Zaterdag - zondag van 14:00 tot 17:00
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €

Foto's

Vlaamse Meesters In Situ ©Vlaamse Meesters In Situ©Vlaamse Meesters In Situ