Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

#Verbeeldingleeft Matt Foley en Kristie Su

Opera Ballet Vlaanderen start de campagne Verbeelding Leeft (#verbeeldingleeft) waarvan een reeks creaties de steunpilaar vormt. Deze nieuwe mini-producties worden via onze digitale kanalen gepresenteerd. Een eerste werk van principal Matt Foley en concertmeester Kristie Su opent zaterdag deze reeks. Het wordt een eerste stap naar een alternatief seizoen 2020-2021.
Onze theaters blijven voorlopig muisstil, maar de verbeelding klinkt harmonischer dan ooit. Vandaag de dag danst en zingt ze voluit. Als deze crisis ons iets leert, is het dat verbeelding essentieel menselijk is.

Onder de noemer #Verbeeldingleeft start Opera Ballet Vlaanderen een aantal initiatieven die tegemoet komen aan de belevingshonger naar onze kunstvormen. Terwijl we bestaande producties een tweede leven blijven geven online in de vorm van integrale captaties, creëren we ook nieuwe inhoud getoetst aan onze kwaliteitsnormen.

Zaterdag 16 mei lanceren we via onze digitale media een eerste creatie in een reeks performances van enkele minuten gemaakt en gebracht door onze muzikanten, zangers en dansers maar ook door bekende kunstenaars en makers die deel uitmaken van onze artistieke familie. Onder andere Sidi Larbi Cherkaoui, Alain Platel, Krystian Lada, Drew Jacoby en Tom Goossens zullen hun medewerking verlenen. Zij nemen naast onze theaters ook de steden Antwerpen en Gent als hun podium en tonen er royaal de speeldrift van Opera Ballet Vlaanderen.

Het kunnen solo’s of duetten zijn, in een latere fase kunnen ze groeien naar trio’s, kwartetten,... Soms meer opera, soms meer dans, maar meestal een combinatie van beiden. Naarmate de pandemie en de veiligheidsmaatregelen van de regering evolueren, kunnen we eventueel en in de mate van het mogelijke publiek toelaten. Kortom, we maken deze kleine producties op het ritme van de onvoorspelbaarheid. Vers gesneden en à la minute bereid.

De eerste productie die zaterdag 16 mei gelanceerd wordt, werd gecreëerd door principal Matt Foley samen met concertmeester Kristie Su van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen. Op de eerste beweging uit de vioolsonate van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff verbeelden zij perfect de artiest die zich wil uitdrukken, uit een artistieke lockdown wil breken, de hand wil reiken naar het publiek. Dit op de schichtige klanken van Schulhoff en in het kader van Park Spoor Noord in Antwerpen.

Een tweede productie neemt de solo voor Engelse hoorn uit het begin van de derde akte van Tristan und Isolde als inspiratiebron. Steven Prengels, componist bij Les Ballets C de la B, musicus Tom van de Graaf en danser Joseph Kudra gaan hiermee aan de slag op een bijzondere locatie in Gent.

Later choreografeert Sidi Larbi Cherkaoui principal Nancy Osbaldeston op de aria ‘Oh, Let me Weep’ uit The Fairy Queen van Henry Purcell.

De campagne Verbeelding Leeft zal ondersteund worden door affiches in het straatbeeld van Antwerpen en Gent en aan onze theaters. Er staan nog andere initiatieven op stapel, zoals een podcastreeks, een debatreeks over de wereld na Covid-19 en er wordt gewerkt aan een alternatief programma voor het najaar.

“We zitten niet stil,” zegt artistiek directeur opera Jan Vandenhouwe. “Dat zijn we verplicht aan ons publiek en de gemeenschap, maar ook aan onszelf. Normaal zou ons publiek nu door onze seizoensbrochure aan het bladeren zijn om data aan te duiden van voorstellingen die ze niet willen missen of om abonnementen te kiezen."

"Dit najaar grote producties brengen in de klassieke betekenis is helaas niet meer haalbaar. De huidige maatregelen rond het samenbrengen van grote groepen mensen en de gesloten grenzen, zorgen er immers voor dat we niet tijdig aan de voorbereidingen voor de geplande producties kunnen beginnen. "

"Maar we bekijken welke kleinere producties we nog kunnen brengen en we werken aan een alternatief programma. Dat zal dus geen Aida met olifanten worden, maar het zal de originaliteit en het kwaliteitsniveau hebben dat het publiek van ons verwacht.”

“Een nieuwe productie aangepast aan de nieuwe tijd en die we dit najaar zullen brengen staat al in de steigers,” vult artistiek leider ballet Sidi Larbi Cherkaoui aan. “Het zal een hybride productie worden die opera en dans verbindt. Die unieke identiteit van ons huis kunnen we nu volop benutten. Momenteel zetten we de eerste lijnen uit voor deze wereldcreatie die heel wendbaar zal zijn in het uitvoeren. Het publiek heeft ons enorm gesteund in deze moeilijke tijden. Ook al is het fysiek misschien niet mogelijk, we blijven ons publiek omhelzen.”

De concrete plannen voor het najaar worden op een later moment bekendgemaakt.

Matt Foley en Kristie Su zie je vanaf zaterdag op www.operaballet.be en op onze sociale media.
Lees alles

Informatie

Online
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Trefwoorden

Foto's

#Verbeeldingleeft Matt Foley en Kristie Su ©Opera Ballet Vlaanderen©Opera Ballet Vlaanderen