Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Ver­bor­gen abdij­tuin

Wist je dat er achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij een weelderige abdijtuin schuilt? Je vertoeft er tussen de lavendel, fruitbomen en wijnranken.
Ooit dwaalden de monniken rond in dit groene rustpunt. Vandaag is het een open tuin waar je tot rust kan komen, picknicken, studeren of gewoonweg zitten in de zon. Waan je even in Zuid-Frankrijk en geniet van deze groene hotspot in de stad!

Een historische tuin
De abdijtuin met kruidentuin, wijngaard en boomgaard bestond al in de middeleeuwen. Het is een reconstructie naar historische voorbeelden, aangelegd op de terrastuin van een praalzuchtige abt in de achttiende eeuw. De ruïnes in de tuin zijn restanten van de oude vijftiende-eeuwse infirmerie of ziekenboeg. Archeologen legden in de jaren 1970 de constructieresten bloot.

Tussen de wijnranken of Als God in Frankrijk
Op de helling naar de Schelde verbouwden de monniken al druiven sinds de negende eeuw. De rijke Sint-Pietersabdij beschikte zelfs over een eigen brouwerij. Dat de monniken van de Sint-Pietersabdij dagelijks zo een twee liter wijn lieten vloeien door hun keelgat, is niet echt verwonderlijk. Bij gebrek aan zuiver water, was wijn naast bier de belangrijkste drank in de middeleeuwen. Sinds 1983 staan er opnieuw wijnranken. Jaarlijks zorgen een viertal druivenrassen voor een wisselend aantal flessen ‘abdijwijn’.

Magische kruiden en zoet fruit
Vlakbij de kerk en de ruïnes van een vijftiende-eeuwse ziekenboeg of infirmerie ligt de kruidentuin. De geur van lavendel, rozemarijn, thijm, salie en andere klassiekers komt je tegemoet. De infirmarius kweekte er sinds de negende eeuw heilzame planten, droogde ze en maakte er drankjes en zalfjes van. Wie goed kijkt ziet het silhouet van de infirmerie nog steeds in de zuidgevel van de kerk.

En voor wie houdt van zoet en fruit leveren de boomgaard en fruitheesters jaarlijks appels, peren, kersen, pruimen, noten en ja zelfs vijgen! Kom gerust plukken en proeven!
Lees alles

Informatie

Sint-Pietersplein 9
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Dinsdag - zondag van10:00tot18:00
Contact

Foto's

Ver­bor­gen abdij­tuin ©Marthe Hoet©Marthe Hoet
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©Marthe Hoet©Marthe Hoet
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG
Ver­bor­gen abdij­tuin ©HHG©HHG