Maatregelen voor bestrijding coronavirus

De federale overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april 2020.

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Van ‘De ziel van textiel’ naar interactieve nocturne met receptie

De Nachten van de Geschiedenis vinden plaats van 9 tot 15 maart 2020. In Vlaanderen en Brussel worden heel wat boeiende activiteiten georganiseerd met als rode draad het thema ‘Nieuwe buren’. Ook in Gent kan je op aardig wat plaatsen De Nachten beleven. Blikvanger wordt een evenement waarbij Davidsfonds afdelingen Destelbergen, Leiekant, Melle-Merelbeke en Wondelgem de handen in elkaar slaan met het Industriemuseum op vrijdag 13 maart 2020.
Het programma is opgebouwd uit twee delen. Je kan ervoor kiezen om aan het volledige programma deel te nemen (opgelet: slechts 80 plaatsen beschikbaar!) of je kan aansluiten vanaf 19.00 uur voor de receptie en nocturne in het Industriemuseum. Je betaalt voor deze laatste formule ook minder. De bouwstenen van het programma vind je hieronder.

• 17.00 – 18.30 uur: Lezing ‘De ziel van textiel’ door Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum. De lezing vindt plaats in het voormalige Balenmagazijn van textielfabriek UCO Braun, een plek die textielgeschiedenis ademt. Ken je Galveston, UCO Braun of Loutex nog? In de Gentse textielfabrieken waren honderd jaar geleden nog zo’n 50.000 mensen aan de slag. Ontdek de ongekende verhalen van deze textiliens. De oude fabrieken kregen een nieuwe invulling en zijn op deze manier dus een nieuwe buur voor de wijk. Locatie Balenmagazijn: Getouwstraat 10, 9000 Gent. (max. 80 personen)

• 18.30 – 19.00 uur: Begeleide wandeling (facultatief) naar het Industriemuseum. Een gids neemt je mee en vertelt onderweg over de sporen van het industriële Gent. (max. 80 personen)

• 19.00 – 20.30 uur: Receptie. Museumcafé Bar Mitte zorgt voor een drankje en een broodje, terwijl je geniet van de typische fabrieksarchitectuur van de oude katoenspinnerij Desmet-Guequier, waarin vandaag het Industriemuseum huist.

• 19.30 – 21.30 uur: Nocturne. Het Industriemuseum is dé plek waar de industriële geschiedenis via grote en kleine verhalen tot leven wordt gewerkt. Hoe werd Gent plots een industriestad vol rokende schoorstenen? Hoe liet technologische vernieuwing de typische, kleine dorpsdrukker verdwijnen? Tijdens deze nocturne draait de voormalige textielfabriek op volle toeren! Gepassioneerde vakmensen brengen het drukatelier tot leven en laten de textielmachines draaien. Wil je liever zelf aan de slag? Kom dan langs in de Tinker Studio, waar je iets kan creëren met diverse materialen.

Opgelet: de dag zelf kan niet aan de kassa betaald worden. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dat kan door een mailtje te sturen naar steven.tindemans@davidsfonds.be. Vergeet niet te vermelden voor welke formule (zie hieronder) je kiest. De inschrijving is pas definitief eens het verschuldigde bedrag overgemaakt wordt via bankrekening. De nodige gegevens hiervoor ontvang je na inschrijving via mail. Er geldt geen bijkomende korting voor houders van een Museumpas.

Prijzen
• Formule 1: lezing + facultatieve begeleide wandeling + receptie + nocturne
o 22 euro
o 19 euro voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart (leden)
• Formule 2: receptie + nocturne
o 19 euro
o 16 euro voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart (leden)

We hopen van harte je te mogen verwelkomen!
Lees alles

Informatie

Industriemuseum
Minnemeers 10
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
€ 22,0
Basistarief: 22,00 €; Davidsfonds Cultuurkaarthouders: 19,00 €
Organisatie

Foto's

Van ‘De ziel van textiel’ naar interactieve nocturne met receptie ©Corlazzzoli©Corlazzzoli