Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

uitpas+1 punt

Van Bosch tot Magritte | Permanente collectiepresentatie

Tien jaar na de renovatie van het museumgebouw schreef het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) eind 2017 een nieuw verhaal. Met de volledige herinstallatie van onze vaste collectie kijken we vandaag met een nieuwe blik naar de kunst van de middeleeuwen tot vandaag. Er kwam o.a. een nieuw parcours, tal van ongeziene werken werden voor het eerst aan het publiek getoond, en drie actuele kunstenaars lieten hun eigen sporen achter. Door de afbouw van de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie zijn enkele zalen tijdelijk niet toegankelijk. Daarom geldt tot eind juni een algemeen reductietarief.
Een transhistorische aanpak
Voor de herinrichting koos het museum in 2017 resoluut voor een transhistorische aanpak. Kunstwerken uit verschillende periodes communiceren met elkaar en met de bezoekers. Met dit soort van dialogen bewijst het museum hoe ideeën bewegen doorheen de tijd. Want de vragen die mensen via kunst hebben willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag…

Zo ontmoeten landschappen en menselijke figuren elkaar in de salonzalen, om de evolutie van de 19de-eeuwse Belgische en Europese kunst te illustreren, en komen er zalen rond het artistieke leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, of het gezinsleven. Ook elders worden ‘oud’ en ‘modern’ met elkaar geconfronteerd, om de continuïteit van de beeldende kunst sinds de middeleeuwen te accentueren.

Belgische en Internationale topwerken
Andere hoogtepunten zijn de nieuwe zalen gewijd aan de kunst uit Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het Belgische en internationale expressionisme, de abstracte kunst van de jaren 1920 en het surrealisme. Deze Belgische en internationale collectie heeft een moderniteit die nog te weinig bekend is bij het brede publiek.

Publiekslievelingen James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne krijgen voortaan hun eigen ruimte. En trots tonen we aan het publiek een bijzondere reeks aanwinsten. Hieronder absolute meesterwerken, zoals een aquarel van Léon Spilliaert, een gipsen beeld van Auguste Rodin en abstracte schilderijen van Pierre-Louis Flouquet en Jules Schmalzigaug.

Een grote groep nieuwe werken is afkomstig uit de legaten De Blieck. Die bevatten meer dan twintig schilderijen en beeldhouwwerken uit de Leiestreek, waaronder Emile Claus, Valerius De Saedeleer, George Minne en Gustave Van de Woestyne. Het zijn stuk voor stuk onbekende topwerken, die 50 jaar in privéverzamelingen doorbrachten. Lees hier meer over deze uitzonderlijke collectieverrijking.

Oud ontmoet nieuw
Het museum waaruit ooit het S.M.A.K. ontstond, heeft ten slotte ook een lange traditie van samenwerking met actuele kunstenaars. Bij de herinstallatie gaan drie hedendaagse kunstenaars in dialoog met de historische collectie.

Luc Tuymans (°1958), die hier in 1990 zijn eerste grote publiekstentoonstelling hield, schildert op één van de museummuren voor het eerst in zijn carrière een fresco. Lees hier verder over zijn 'Arena'. (Tijdelijk niet te bezichtigen naar aanleiding van de Van Eyck-tentoonstelling.)

Patrick Van Caeckenbergh (°1960) creëert in de Noord-Nederlandse zalen een curieuze wonderkamer. Meer informatie over zijn imposante bruikleen vind je hier.

En Ria Verhaeghe (°1950) toont in de laatmiddeleeuwse zalen haar 'Vertikals', die met hun houten drager en bladgoud doen denken aan onze Vlaamse Primitieven.

Ten slotte was de herinrichting ook de start van een nauwere samenwerking tussen het S.M.A.K. en het MSK. Onder de noemer 'Heen & terug' werden kunstwerken uit de collectie van het S.M.A.K. tijdelijk teruggebracht naar hun plaats van ontstaan of eerste presentatie. Lees hier meer over deze samenwerking.Op 19 mei ging het Museum voor Schone Kunsten weer open. Net zoals alle Gentse musea, werken ook wij met een reservatiesysteem. Zo ben je zeker van je bezoek en beperken we het aantal mensen in de zalen. Koop je ticket online. Voor meer informatie zie weblink.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Fernand Scribedreef 1
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Open op:

  • Dinsdag - woensdag van 10:00 tot 18:00
  • Donderdag van 10:00 tot 16:15
  • Vrijdag - zondag van 10:00 tot 18:00
Prijs

€ 12,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 2,4


Basistarief: 12,00 €; 19 t.e.m. 25 jaar: 2,00 €; Vrijetijdspas / UiTPAS kansentarief / ...: 1,60 €; Tot en met 18 jaar / Inwoners van Gent op zondag van 10 tot 13 uur / ...: 0,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
Contact
+32 9 3236700

Je UiTPAS voordeel

Foto's

Van Bosch tot Magritte | Permanente collectiepresentatie ©MSK Gent©MSK Gent
Van Bosch tot Magritte | Permanente collectiepresentatie ©MSK Gent©MSK Gent
Van Bosch tot Magritte | Permanente collectiepresentatie ©MSK Gent©MSK Gent