uitpas+1 punt

Tentoonstelling Goede Minnaars: intieme carrousel rond liefde en relaties

De tentoonstelling in de Wereld van Kina: het Huis rond seksualiteit en relaties is op maat van jongeren van 12 tot 16 jaar. De tentoonstelling is interactief, zodat jongeren zelf kunnen voelen, beleven en aanraken, wat op andere tentoonstellingen net niet kan of niet mag.
De inhoud sluit nauw aan bij de leefwereld van jongeren: mythes, versier- en verknaltips, seks in taalgebruik, eerste hulp bij seks en relaties en lichamelijke veranderingen zijn maar enkele van de onderwerpen. Daarnaast komen ook seksueel overdraagbare aandoeningen, zwangerschap en anticonceptie aan bod, net zoals moeilijker thema's als ongewenste intimiteiten, nieuwe relatievormen en seksueel misbruik.

De tentoonstelling is voor leerkrachten een prima aanleiding om met hun leerlingen te werken rond seksualiteit en relaties. Dat kan op de tentoonstelling zelf met behulp van werkbladen, maar ook na afloop in de klas met behulp van het pakket 'Goede Minnaars'.

De tentoonstelling omvat volgende themas:

Deel 1: Jongens
Wat gebeurt er met het jongenslichaam tijdens de puberteit? Beharing, groei van de uitwendige genitaliën, erectie, zaadlozing en natte dromen, masturbatie, besnijdenis. De juiste benaming van de mannelijke geslachtsorganen.

Deel 2: Meisjes
Over borsten en billen en haar, menstruatie, libido en masturbatie. De juiste benaming van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Deel 3: Ongewenste intimiteit en seksualiteit
Getuigenissen van mannelijke en vrouwelijke slachtoffers.
Ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie en seksueel misbruik.
Cijfers en misvattingen.

Deel 4: Mini seksmuseum
Dit deeltje is opgebouwd uit beeldjes, prenten, en dergelijke van overal ter wereld. De nadruk ligt op het interculturele en het geschiedkundige van seks, maar met een ludieke noot: onder andere Japanse glaasjes met een erotische afbeelding op de bodem, een laken met gat erin voor de eerste huwelijksnacht, vruchtbaarheidsbeeldjes, de kuisheidsgordel, de eerste naaktscène in de filmwereld, een foto van het eerste homohuwelijk, fotos van trouwfeesten in verschillende culturen, enz.

Deel 5: Sociale invloeden: waarden en keuzes.
Waar en hoe je bent opgegroeid, bepaalt hoe jij seks en relaties beleeft. Je hebt een kijk op de Vlaamse manier, maar weet je ook hoe het eraan toe gaat in andere landen ter wereld?

Deel 6: Soas
Je hebt genoeg van soloseks, je wil wel met je lief naar bed. Geniet ervan maar wees voorzichtig. Bescherm je niet alleen tegen zwangerschappen, maar ook tegen seksueel overdraagbare ziektes.
Het hiv-virus komt uiteraard ook aan bod.
Hoe gebruik je een condoom?

Deel 7: Zwangerschap.
Maak van je vrijpartij geen kansspel. Gebruik voorbehoedsmiddelen: pil, condoom, vrouwencondoom, spiraaltje, implant, pessarium, sterilisatie, noodpil, enz.
Vruchtbaarheidscyclus.

Deel 8: Wat bepaalt je keuzes?
De keuzes die je maakt rond seks en relaties worden onrechtstreeks mee bepaald door de media, cultuur, omgeving en de tijd waarin je leeft.

Deel 9: Seksualiteit bij jongeren met een beperking
Hoe beleven mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking deze materie? Met welke gevoelens worden ze geconfronteerd?

Deel 10: Vrijen.
Het orgasme: wat en hoe?
Gevoelens, knuffelen, voor- en naspel en erogene zones.
Standjes.

Naast die tien onderdelen kun je ook de relatiebanken vinden met uitleg over hetero, homo, lesbo en bi, platonische liefde en vriendschap, verschillende samenlevingsvormen.

In een gezellige zithoek is de animatiefilm (weg)wijs in de seks te bekijken.

Op vier computers kan Sexplorer geraadpleegd worden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Sint-Pietersplein 14
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - vrijdag van9:00tot17:00
  • Zondag van14:00tot17:30
Prijs

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,0


Basistarief: 5,00 €; Niet-Gentenaar: 5,00 €; Gentenaar: 2,00 €; Niet-Gentenaar UiTPAS kansentarief: 1,00 €; Gentenaar UiTPAS kansentarief: 0,40 €
Contact
+32 9 3236250

Foto's

Tentoonstelling Goede Minnaars: intieme carrousel rond liefde en relaties ©De wereld van Kina©De wereld van Kina