Maatregelen voor bestrijding coronavirus

De federale overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april 2020.

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Studium Generale: Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik - AFGELAST !!!

Lezing in het kader van het jaarthema "Verwondering"
Het klassieke natuurhistorische museum, zoals dat bestaat in Brussel, Londen, Parijs of Berlijn, gaat over de geschiedenis en de verwezelijkingen van de wetenschap. Gent wordt anders. Het nieuwe wetenschapsmuseum wil niet inzoomen op de succesverhalen en verwezenlijkingen van wetenschap, maar uitzoomen en reflecteren op het wetenschappelijk proces waarin twijfel en falen zijn vervat. Het wil verwonderen. Bezoekers moeten buitengaan met meer vragen dan antwoorden. Het cliché van de wetenschapper als de man met een baard, een professor Barabas wordt aan de kapstok gehangen.

“De voortdurende evolutie van de wetenschap moet voor verwondering en vertwijfeling zorgen”, zegt bezielster en directeur van het wetenschapsmuseum. “Een sprekend voorbeeld is de reeks 19e eeuwse wassen modellen die de embryonale ontwikkeling van het geslachtsstelsel tonen. Ze tonen de strikte classificatie naar biologisch geslacht, een belangrijk gegeven in de medische wetenschap, binnen die context dan. Ze zeggen bijvoorbeeld niks over genderidentiteit. Classificeren is een belangrijke tool voor een wetenschapper om waarnemingen te catalogeren, maar elk classificatiesysteem past enkel binnen een bepaalde context, is veranderlijk in tijd en afhankelijk van de blik van de waarnemer. Wetenschap is een neverending story.”

Marjan Doom is doctor in de diergeneeskunde, was conservator van het Morfologisch Museum in Gent en heeft verschillende tentoonstellingen gecurreerd. Daarnaast is ze een van de medewerkers achter de schermen van Berlinde De Bruyckere, een van Belgisch belangrijkste kunstenaars.
Marjan is dus niet strikt als wetenschapper te omvatten. Haar artistieke blik opent het perspectief om wetenschap ook als een cultureel fenomeen te bekijken.

Bij aankoop van een ticket, ontvang je de karakter publicatie ‘WWW’ van Marjan Doom. Een extra exemplaar bestellen kan via de webshop. Indien je via UITpas een ticket koopt en een publicatie wenst, betaal je een opleg van 7 euro.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Biezekapelstraat 9
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
€ 8,0
Basistarief: 8,00 €; UITpas: 1,00 €; Studenten: 0,00 €
Organisatie
Trefwoorden

Foto's

Studium Generale: Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik - AFGELAST !!! ©Studium Generale: Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik©Studium Generale: Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik