uitpas+1 punt

Stad en universiteit, sinds 1817

Op 9 oktober 1817 werd in Gent de universiteit plechtig geopend. Alles begon met 4 faculteiten, 16 professoren en 190 studenten. Ze huisden in leegstaande kloosters en abdijen, in een pakhuis, in het Burgerlijk Hospitaal van de Bijloke. Vandaag is de Universiteit Gent uitgegroeid tot een van de grootste universiteiten in het Nederlandse taalgebied met meer dan 40.000 studenten en 9.000 personeelsleden.
stad en universiteit
Sinds die dag zoekt de universiteit haar plaats in de stad – ze palmt zones in de stadsrand in en is uitgegroeid tot een vaste waarde in het straatbeeld. Studenten zitten er op kot, haasten zich met de fiets van het ene gebouw naar het andere en duiken daarna in het uitgaansleven. De stad fungeert als dankbaar labo waar proffen experimenten uitvoeren. Aan de skyline is een vierde toren verrezen, de boekentoren. Gent zou Gent niet zijn zonder.

De tentoonstelling kijkt terug op de wisselwerking tussen stad en universiteit in de afgelopen tweehonderd jaar en onderzoekt kansen voor de toekomst. Waarom kreeg Gent een universiteit? Waarin verschilt het studentenleven van nu met dat van vroeger? Welke mogelijkheden biedt het rijke en diverse patrimonium van de UGent? Ook de protesten, betogingen en de strijd om de vernederlandsing komen aan bod.
‘Stad en universiteit. Sinds 1817’ is een STAMtentoonstelling over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Godshuizenlaan 2
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Open op:

  • Maandag - dinsdag van 9:00 tot 17:00
  • Donderdag - vrijdag van 9:00 tot 17:00
  • Zaterdag - zondag van 10:00 tot 18:00
Prijs

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,6


Basistarief: 8,00 €; Reductie: 6,00 €; Reductie: 2,00 €
Trefwoorden

Je UiTPAS voordeel

Foto's

Stad en universiteit, sinds 1817 ©Stam©Stam