Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Souvenirs de Chine : Belgische ingenieurs en dokters in China 1898-1908 - AFGELAST

Gezien de maatregelen die de Vlaamse regering heeft genomen inzake de corona-pandemie wordt het bezoek aan de tentoonstelling Souvenirs de Chine met ingang van donderdag 29 oktober opgeschort tot nader bericht.


Tussen 1870 en 1914 financierden, bouwden en exploiteerden de Belgen honderden kilometer trein- en tramlijnen over de vijf continenten. In China hebben ze de spoorlijn tussen Beijing en Hankou en een tramnet in Tianjin aangelegd.

Ingenieur François Nuyens vertrok in 1905 vanuit Gent naar Tianjin waar hij een elektriciteitscentrale bouwde en 'chef de dépôt' was van het tramnet tot 1908. De tentoonstelling presenteert merkwaardige bladzijden uit zijn dagboek en fotoboeken, en geeft een beeld van zijn arbeidsomgeving. De artsen Philippe en Adolphe Spruyt, verzekerden tussen 1898 en 1908 de medische dienst op de werven van de spoorlijn tussen Beijing en Hankou. Hun correspondentie en meer dan 1200 fotografische glasplaten, bewaard in de Gentse Universiteitsbibliotheek, bieden een unieke blik op het toenmalige dagelijkse leven van China. De tentoonstelling toont naast bijzondere, intrigerende foto's, een ruime selectie uit hun collectie van antiquiteiten, nu in het STAM, die nooit eerder getoond werden.

De tentoonstelling, samengesteld door VANDENHOVE en vormgegeven door Kris Coremans, steunt op het onderzoekswerk van dr. Johan Mattelaer en dr. Mathieu Torck (UGent), gepubliceerd in A Belgian Passage to China (1870-1930), (Sterck & de Vreese, 2020). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Gent en het STAM, met steun van het China Platform en de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent.

Het bezoek aan de tentoonstelling geschiedt volgens de covid-regels voor tijdelijke tentoonstellingen inzake registratie, verplichte mondmaskers, circulatie, en beperking van het bezoekersaantal. Er is de mogelijkheid om vooraf per email te reserveren (niet voor groepen): vandenhovecentrum@ugent.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer

tot

Organisatie

Foto's

Souvenirs de Chine : Belgische ingenieurs en dokters in China 1898-1908 - AFGELAST ©Souvenirs de Chine©Souvenirs de Chine