Rondleiding met gids: Het sjieke volk helpt de arme dutsen

Rondleiding: Het sjieke volk helpt de arme dutsen met gids Pros De Winne. Op donderdag 22 juli 2021 om 10u00. Startplaats: standbeeld van E. Anseele op Frankrijkplein, Zuid te Gent.
Armen werden vroeger geholpen door geestelijken, godshuizen, Heilige Geest Tafels, de Armenkamer. In de 19 de eeuw was de situatie van de arbeidersgezinnen schrijnend. Sjieke dames en heren nemen deze taak over en helpen arme dutsen en sloren. Textielbaronnen en hun echtgenotes organiseerden soepbedelingen en bouwden arbeiderswoningen (cités). Om teveel dronkenschap tegen te gaan worden de vele wijkkermissen vervagen door 1 grote foor. Er wordt zelfs goede raad gegeven hoe soep te maken (“koevoet is beter dan boelie”). Maar wat is de echte beweegrede hiervoor ? Mensen uit de armoede halen of was het eerder uit “verveling” of om de “bestaande orde” te bewaren ?

Enkelingen keken verder : Marie De Hemptinne, François Laurent, Anseele, de vereniging “zonder naam, niet zonder hart” ….

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
€ 10,0
Basistarief: 10,00 €
Organisatie

Foto's

Rondleiding met gids: Het sjieke volk helpt de arme dutsen ©koninklijke_verzameling_Brussel©koninklijke_verzameling_Brussel