Paul Gauguin - De schilder van het aards paradijs?

Geplaagd door depressie en het gevoel niet gewaardeerd te worden in Parijs, opende Paul Gauguin zijn studio in de tropen. Daar ging hij op zoek naar het zuivere leven, het leven van voor de zondeval, het ‘aards paradijs’. Eens op Tahiti aangekomen botste Gauguins exotische droom op brutale wijze met de koloniale realiteit.
Toch wist Gauguin als geen ander de mythe in stand te houden. In Parijs werd hij de grootmeester van een mysterieus exotisme, een uitgekiend artistiek concept dat de Parijzenaar een blik moest geven op de perfecte harmonie van een betere wereld die voor de westerling verloren was gegaan.

In deze cursus hebben we het over Gauguins formele evolutie van impressionist naar symbolist, over zijn fascinatie voor de exotische idylle en over zijn reizen naar Martinique, het Zuiden van Frankrijk, Arles, Tahiti en de Markieseilanden. Met zijn eigen boek Noa Noa als handleiding decoderen we zijn iconografie en wijzen we op wat de kunstenaar zijn Parijse publiek wilde laten geloven.

Een dergelijk ‘aards paradijs’ bestond immers niet. Ook niet aan de andere kant van de wereld.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Fernand Scribedreef 1
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
€ 27,0
Basistarief: 27,00 €
Organisatie

Foto's

Paul Gauguin - De schilder van het aards paradijs? ©Amarant©Amarant