Opera Gent

Louis Roelandt ontwierp deze grootse neoclassicistische schouwburg, die in 1837-1840 werd gerealiseerd. De Schouwburgstraat werd toen in functie van dit gebouw aangelegd en kreeg aan de overzijde een aangepaste eenheidsbebouwing van neoclassicistische huizen. Ook de weelderige stoffering van de verschillende zalen is meer dan de moeite waard. Rondleiding: elke eerste zaterdag van de maand.
Rijke Gentse industriëlen gaven in de eerste helft van de 19e eeuw de aanzet tot het bouwen van een nieuwe, luxueuze opera. Het moest het uithangbord worden voor hun net verworven rijkdom en dus werd niet op een krulletje meer of minder gekeken. In de prachtige, hoefijzervormige spektakelzaal was zien net zo belangrijk als gezien worden. De indrukwekkende kroonluchter is een attractie op zich, net als de drie salons, samen 90 meter lang.

Tegen het einde van de zestiende eeuw ontdekt Gent het operagenre. Het is een zekere weduwe Joanny die - tegen de wil van de Gentse bisschop - enkele opvoeringen organiseert. Gent krijgt de smaak te pakken en in 1698 wordt de manege de Pyckerye aan de Kouter omgebouwd tot theater. Dat theater brandt af en in 1737 krijgt Gent op dezelfde plaats een nieuwe schouwburg: de Sint-Sebastiaansschouwburg.
Het zijn de rijke Gentse industriëlen die in het midden van de negentiende eeuw een nieuwe opera willen die past bij de uitstraling van Gent. De Sint-Sebastiaansschouwburg wordt afgebroken.
Stadsarchitect Louis Roelandt krijgt de opdracht een nieuwe schouwburg op te trekken in een nieuwe straat: de Schouwburgstraat. Roelandt ontwerpt ook het nabijgelegen Justitiepaleis en de balzaal La Concorde op de Kouter. Op die manier vormt een hele wijk één architectonisch geheel.
Op 30 augustus 1840 opent de opera die plaats biedt aan 1800 tot 2000 toeschouwers. Vandaag telt de zaal 1002 zitplaatsen. De decoraties zijn afkomstig van hetzelfde decoratelier dat in Antwerpen de Bourlaschouwburg decoreerde.
De feestzalen - de foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal - zijn samen 90 meter lang.
De Redoutezaal dankt haar naam aan de Société des Redoutes die er haar feesten en bals organiseerde. Oorspronkelijk beschikt de zaal over een plafondschildering met een wolkenpartij. Het oorspronkelijke plafond is echter overschilderd.
De Lullyzaal is wellicht de meest spectaculaire van de drie pronksalons. Het koninginnenstuk is de majestueuze luster, een zogenaamde sac-à-perles.
De kroonluchter in de theaterzaal heeft een diameter van 3 meter, is 4.5 meter hoog en telt 84 lichtpunten.
De opening van het podium is 11.40 meter breed. De toneeltoren is 23 meter hoog.
Gedurende haar geschiedenis werd de Gentse opera grondig verbouwd. De laatste grote renovatie werd afgerond in 1993. Na zeven jaar restauratie werd in 2002 de gevel van de Gentse opera opnieuw onthuld.
Meer weten?
Kom gerust langs tijdens onze maandelijkse rondleidingen of vraag een rondleiding aan op maat. In onze bespreekbureaus zijn je bovendien boeken te koop over de gebouwen zelf. Vraag er zeker naar bij je volgende bezoek.
Lees alles

Informatie

Schouwburgstraat 3
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - zondag van0:00tot0:00
Reservaties
070 22 02 02