Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Openluchtexpo 'Overal en Ergens'

Aan de Schipperskaai, ter hoogte van de Bataviabrug, opent op Wereldvluchtelingendag op 20 juni 2020 een openluchtexpo: Overal en Ergens.
Fotograaf Francis Vergalle portretteerde 10 mensen met een vluchtverleden op een plek in Gent die voor hen een bijzondere betekenis heeft.

Troost

‘Overal en Ergens’ kwam tot stand naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, een dag die aandacht vraagt voor de 70 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Aan mensen met een vluchtverleden werd gevraagd te vertellen over een plek in Gent die hen na aan het hart ligt. Rejendra Devkota, een 62-jarige Gentenaar die 15 jaar geleden vanuit Nepal naar België vluchtte, is een van hen. Rejendra poseert voor de oude stadsbibliotheek, waar hij op een plekje op de vierde verdieping troost vond en zijn eerste dichtregels op Gentse bodem neerpende.

‘Soms keek ik vanuit het raam naar de fontein. Ik dacht: ik wil het beste van mijn leven maken, opwaarts gaan, maar ik kan dat niet doen, ik val direct weer op de grond, zoals de fontein.’

Rejendra DevkotaOntmoetingen

De recente lockdown laat ook sporen na in deze nieuwe expo: de geportretteerden worden helemaal alleen in beeld gebracht. Op de locaties waarvoor ze kozen, vonden ook heel wat activiteiten en ontmoetingen plaats die ze door de coronamaatregelen even moesten missen. Latif bijvoorbeeld koos voor de boksclub, Mohammed voor de scoutslokalen.

‘De verhalen en foto’s stellen plekken in de stad centraal, maar alles vertrekt vanuit waardevolle ontmoetingen. De expo maakt zichtbaar hoe vluchtelingen, net als wij allemaal, op uiteenlopende manieren verbonden zijn met de stad en haar inwoners.’

Astrid De Bruycker, schepen van Welzijn en Gelijke Kansen

De openluchttentoonstelling, een initiatief van de Stad Gent en IN-Gent vzw, nodigt toevallige voorbijgangers uit om stil te staan bij de verhalen van stadsgenoten die zich gedwongen zagen om hun land te ontvluchten. De foto’s zijn de hele zomer te bewonderen aan de Schipperskaai, ter hoogte van de Bataviabrug.

‘Gent is een open en solidaire stad. Wereldvluchtelingendag is een goed moment om stil te staan bij wie wereldwijd op de vlucht is. Hoe kan dat beter dan hen een gezicht te geven, hen letterlijk te tonen in onze stad, hun verhalen te laten horen.’

Mathias De Clercq, burgemeester

Ben je benieuwd naar hun verhalen?

Kom dan vanaf zaterdag 20 juni naar de openluchtfototentoonstelling “Overal en Ergens” op de Schipperskaai in Gent. De foto’s tonen mensen die een nieuwe start namen in Gent. Allemaal vertellen ze over een plek in Gent die voor hen een verschil heeft gemaakt.

De expo is de hele zomer lang gratis te bezoeken.

Opgelet, gelieve het bezoek te spreiden zodat de nodige afstand kan bewaard worden in coronatijden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:
    Prijs
    gratis
    Basistarief: 0,00 €

    Foto's

    Openluchtexpo 'Overal en Ergens' ©Francis Vergalle©Francis Vergalle