+1 punt

Nairy Baghramian | Déformation Professionnelle

Baghramian (°1971, Isfahan, Iran; woont en werkt in Berlijn) verkent en werkt verder op de beeldtaal van modernisme en postminimalisme. De beeldhouwster raakte internationaal bekend voor de manier waarop ze met sculpturen en site-specifieke installaties tentoonstellingen maakt die het menselijk lichaam en zijn gebaren uitspelen, onthullen en ontmantelen.
Nairy Baghramian. Déformation Professionnelle

26.11.2016 tot 19.02.2017

Baghramian (°1971, Isfahan, Iran; woont en werkt in Berlijn) verkent en werkt verder op de beeldtaal van modernisme en postminimalisme. De beeldhouwster raakte internationaal bekend voor de manier waarop ze met sculpturen en site-specifieke installaties tentoonstellingen maakt die het menselijk lichaam en zijn gebaren uitspelen, onthullen en ontmantelen. Haar werk benadrukt grenzen, overgangen en leemtes in de museale en stedelijke ruimte, waarbij ze focust op de relatie tussen lichaam en gebouw en verwijst naar mode en design, theater en dans.

Door gebruik te maken van gebogen staalplaten en zacht rubber, geometrische frames en hybride objecten, spiegels, kunststof, was en textiel en zowel assemblages als werken uit één stuk, onderzoekt Baghramian de vormelijke modellen en het theoretisch kader van sculptuur. Daarbij daagt ze de ruimtes waarin ze tentoonstelt uit binnen het ruimtelijke spanningsveld dat onlosmakelijk met haar artistieke productie is verbonden.

Déformation Professionnelle bestaat uit een reeks nieuwe sculpturen en installaties die voortbouwen op sleutelwerken binnen Baghramians oeuvre van de voorbije vijftien jaar. Daarvoor herinterpreteerde ze niet alleen de kunstwerken zelf maar ook gereedschap en ander werkmateriaal waarmee de werken werden gerealiseerd. In deze zin bekritiseert, benadrukt en rekt Baghramian met deze tentoonstelling het begrip ‘retrospectieve’ uit. Via haar speelse variant op de retrospectieve ontrafelt en bevraagt ze de conceptuele, economische, fysieke en sociale aspecten van beeldhouwkunst.

De tentoonstellingstitel is een Franse uitdrukking die duidt op de vervorming van iemands wereldbeeld onder invloed van zijn overgespecialiseerde blik als expert, maar daarnaast drukt Déformation Professionnelle ook het doorgronden uit van iemands beroep of métier: in dit geval dat van de kunstenaar.

Curator: Martin Germann

Nairy Baghramian | Déformation Professionnelle is een samenwerking tussen S.M.A.K. Gent, Museum der Moderne Salzburg en Walker Art Center Minneapolis.

Catalogus
In het kader van de tentoonstelling verschijnt de eerste uitvoerige monografie over het oeuvre van de kunstenaar. Het boek wordt uitgegeven door S.M.A.K. Gent, Museum der Moderne Salzburg en Walker Art Center Minneapolis. Het boek komt uit in de loop van de tentoonstellingsperiode.

Tentoonstellingstour
De tentoonstelling zal reizen naar het Museum der Moderne Salzburg in maart 2017 en naar Walker Art Center Minneapolis in oktober 2017.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Open op:

  • Dinsdag - vrijdag van 9:30 tot 17:30
  • Zaterdag - zondag van 10:00 tot 18:00
Prijs

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Gent: € 1,6


Basistarief: € 8; individueel bezoek: € 8; groepen vanaf 15 personen en Gentenaars, senioren 65+, houders van een lerarenkaart, houders van een Gentse UiTPAS): € 6; jongeren tot en met 25 jaar: € 2; Gratis: kinderen en jongeren tot en met 18 jaar, begeleiders van groepen en van personen met een beperking, Vrienden v/h S.M.A.K., houders van een ICOM-, VMV-, of perskaart. Gentenaars op zondag tussen 10u en 13u en tijdens de Gentse Feesten (op vertoon van identiteitskaart). Op Erfgoeddag.: € 0
Contact
+32 9 2407601

Je UiTPAS voordeel

Voordelen bij S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

Foto's