Lichtfestival Gent

Vanaf woensdag 31 januari tot en met 4 februari 2018 brengt Lichtfestival Gent licht in donkere dagen. De vierde editie duurt 1 dag langer én krijgt een aangepast parcours waarlangs verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties en intimistische installaties te zien zijn van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Het festival biedt ook een podium aan aanstormend talent.
Eén dag langer, aangepast aanvangsuur
Het Lichtfestival bracht in 2015 maar liefst 640.000 bezoekers op de been, editie 2012 lokte 500.000 bezoekers naar de binnenstad. In 2018 duurt het Lichtfestival één dag langer, om de publieksopkomst beter te spreiden over de verschillende dagen. Ook het aanvangsuur wordt aangepast: het Lichtfestival begint om 19 uur (i.p.v. 18 uur) zodat bewoners na de werkdag vlot naar huis kunnen, mensen die in het centrum werken de stad nog vlot kunnen verlaten en het festival ook beter bereikbaar wordt voor bezoekers. Enkel op zondag begint het Lichtfestival al om 18 uur, speciaal voor gezinnen met kinderen.

Parcours: nieuwe langere route
In 2018 wordt naast het kunstenkwartier met de vele universiteitsgebouwen en het historisch centrum met de boeiende cultuurhistorische architectuur, ook een stadsdeel in de route opgenomen dat het industriële verleden van Gent belicht. Het parcours loopt dus van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zonder-Naampark. Er is geen start- of eindpunt, starten kan dus om het even waar. Eenrichtingsverkeer moet er voor zorgen dat de doorstroming vlotter gaat.

Sculpturen, projecties en installaties
In de stad zijn verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties, en installaties te zien van hedendaagse nationale en internationale lichtkunstenaars. Kleine, intimistische werken wisselen af met grote, spectaculaire lichtsculpturen en projecties. Ook de technologische en wetenschappelijke aspecten van licht worden in de kijker gezet. De Universiteit Gent maakt een interactief parcours met hands-on lichtinstallaties in het UFO. Langs de wandelroute halen lichtkunstenaars alles uit de kast om het publiek te boeien met hun lichtcreaties.

Het gratis te bezoeken festival brengt een onvergetelijk lichtspektakel van 39 lichtkunstwerken. Het festival biedt een platform aan lokaal talent: 22 kunstenaars komen uit België, waarvan maar liefst 17 uit Gent zelf. Daarnaast is er ook plaats voor 15 internationale kunstenaars. De buurlanden zijn goed vertegenwoordigd: 5 kunstenaars komen uit Frankrijk, 3 uit Nederland, en telkens 2 uit Duitsland en Groot-Brittannië. Maar ook de VS, Estland en Hongarije leveren een lichtkunstenaar.

Lichtplan
Daarnaast is er ook het lichtplan van de Stad Gent. Het lichtplan versterkt het nachtelijk landschap van Gent, vermindert lichthinder en laat tegelijk het energieverbruik van de openbare verlichting dalen (met minstens 20% tegen 2020). De verlichte gebouwen, monumenten en straten zullen tijdens het lichtfestival ook te zien zijn. De lichtplanwandeling kan men 365 dagen per jaar doen.

Praktisch

Wanneer
Woensdag 31 januari 2018 tot en met zondag 4 februari 2018, telkens van 19 uur tot middernacht (24 uur). Op zondag 4 februari start het festival om 18 uur.

Waar
Het lichtfestival parcours loopt van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zondernaampark. Het parcours van 6,6 km lang loopt langs vele historische plekken en monumenten. Op het traject is er tijd voor een hapje en een drankje. Er is geen start- of eindpunt, starten kan dus om het even waar. Het is wel belangrijk om de looprichting te respecteren. Er zijn 4 infopunten langs het parcours waar een plan verkrijgbaar is.

Prijs
Het parcours is gratis te bezoeken.

Vervoer

Openbaar vervoer
Handige routeplanners voor het openbaar vervoer vindt men op www.nmbs.be of www.delijn.be

Fiets
Plan de makkelijkste fietsroute op www.gentfietst.be. Heel wat extra fietsstallingen zijn voorzien.

Auto
Kies voor één van de vele Park&Rides.

De P&R parking van Flanders expo en Gentbrugge zijn beschikbaar.

Partners
De Stad Gent (Dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren en Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd) organiseert Lichtfestival Gent samen met de officiële partners Havenbedrijf Gent/ Port of Ghent, UGent en Eandis.
Lees alles

Informatie

Gent Centrum z/n
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €

Foto's

Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent
Lichtfestival Gent ©Stad Gent©Stad Gent