Lezing: Gaby Wijers, Anne Sedes, Marc Billon en Patrick Nardin

Lezingen in het kader van de tentoonstelling update_7. Mémoires Vives. Deelnemende kunstenaars: Maria Barthélémy & René Sultra, Anne-Marie Duguet, Nam June Paik, SLIDERS_lab [M. Billon, F. Curien, J.-M. Dallet, A. Sedes], Steina en Woody Vasulka, Joost Rekveld.
Gaby Wijers - Archiveren en bewaren van mediakunst
"De toekomstige conservatie van mediakunstwerken is een van de grootste uitdagingen voor de toekomst van onze digitale cultuur. De tijd wist langzaamaan het werk van hele generaties mediakunstenaars uit onze potentiële kunstgeschiedenis. Digitale kunst of mediakunst, live art en performances zijn anders dan andere kunstgenres aangezien ze afhangen van praktijken – niet objecten – en uitvoerende rol van de toeschouwer, die (nu en in de toekomst) wordt beleefd via media, browsers, netwerken, documentatie en opslagmedia.
De kortstondigheid en immaterialiteit van vele van deze op tijd gebaseerde werken eisen de configuratie van een nieuwe reeks technieken om hun toekomstige overdracht te garanderen. De meeste vragen over conservatie zijn gecentreerd op technische reacties op een snelle technologische veroudering, de achteruitgang van materialen of de uiteenlopende installatievereisten. Voor langdurige bewaring is het nodig verder te gaan met onderzoek voorbij het object, naar het medium van het kunstwerk. De variabele aard van deze kunstvorm vergroot de grenzen van traditionele conserveringsmethoden en vereist inzichten van zowel kunstenaar als curator om de toekomstige levensvatbaarheid van het re-ensceneren van het stuk te bepalen. Hoe gaan we om met de veranderingen van digitale of mediakunstwerken in de tijd, en hoe kan het uitvoerende aspect van een werk worden bewaard en gemedieerd?

LIMA biedt een digitale bewaarplaats voor collecties en kunstenaars, verschillende hulpmiddelen en diensten voor conservatie en is initiatiefnemer van vele (onderzoeks-)projecten in het veld.
Gaby Wijers zal de preservatiepraktijk en het onderzoek bij LIMA bespreken met een speciale focus op herinterpretatie als strategie om mediakunstwerken te activeren."


Anne Sedes & Marc Billon - Generative ALU forms no. 1, een muzikale benadering van de Vasulka-erfenis
"Anne Sèdes (1964) en Marc Billon (1962) zijn musici en kunstenaars-onderzoekers, wonende en werkende in Parijs. Ze zijn geïnteresseerd in intermediale convergenties in de digitale kunst vanuit een muzikaal perspectief.
Gezien door muzikanten lijkt de benadering van videokunstenaars in de sfeer van Vasulka geïnspireerd door de conceptuele en organologische omgeving geërfd van de opkomende praktijken van de elektronische muziek.
Met de middelen van digitale audio- / videoprogrammering hebben Sedes en Billon de binaire beeldsyntaxisbewerkingen van Woody Vasulka in de tijd geplaatst en op muziek gezet voor de creatie van de audiovisuele interactieve installatie Generative ALU Forms no. 1, met het collectief SLIDERS_lab.
Tijdens de conferentie worden verschillende zaken van de installatie behandeld:
- Emulatie van de syntaxis van binaire afbeeldingen van Vasulka;
- Bewerkingen op binaire matrices;
- Materialen en transformaties van de immersieve geluidsruimte in samenhang met het beeld
- Ritme, syntaxis, temporele articulatie;
- Interacties met de bezoeker;
- Audiovisueel luisteren"


Patrick Nardin - Nam June Paik: Exposition of music-electronic televison
"Het is algemeen aanvaard dat Nam June Paik de uitvinder van de videokunst was, met name door de « 13 prepared TV’s » die voor het eerst werden gepresenteerd in 1963 in de Parnass Gallery in Wuppertal voor de expo “Exhibition of Music – Electronic Television”. De paradox is dat deze “videokunst” dan onbepaald begint, zelfs voor het verschijnen van de eerste elektronische opnameapparaten; Nam June Paik is de held geworden van een nieuw artistiek avontuur. Het is interessant om vandaag terug te keren naar deze belangrijke tentoonstelling om, naast de mythe, te weten wat er werkelijk gebeurde, maar ook om deze oorsprongskwestie opnieuw te onderzoeken."
Lees alles

Informatie

Zebrastraat Kunstenplatform
Zebrastraat 32
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €

Foto's

Lezing: Gaby Wijers, Anne Sedes, Marc Billon en Patrick Nardin ©Mémoires Vives©Mémoires Vives