Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Koninklijke Nederlandse Schouwburg | NTGent

Deze eclectische schouwburg werd in 1897-1899 gerealiseerd onder leiding van bouwmeester Eduard de Vigne. Toen het 'Nederlands Tooneel van Gent' de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in gebruik nam, was dat een memorabel moment voor het Vlaamse cultuurleven. Nu speelt het ensemble van NTGent in deze prachtige schouwburg.
DE SCHOUWBURG
De voorgevel bezit voornamelijk neorenaissance elementen. Deze hardstenen lijstgevel is beneden rustiek uitgewerkt. De bovenverdiepingen krijgen een horizontaal effect door een hoofdgestel dat rust op klassieke pilasters en halfzuilen. De middenpartij wordt zwaar beklemtoond door de monumentale puntgevel. Het timpanon bevat een mozaïek van Constant Montald dat 'Apollo en de Muzen van Parnassos' voorstelt. De vier gevelbeelden in de nissen symboliseren de belangrijkste rederijkerskringen van de stad. Het ruime portaal is uitgevoerd in bossage.
Tussen 1979 en en 1993 werd de schouwburg grondig gerestaureerd. In de toneelzaal bijvoorbeeld is de decoratie in de 19de-eeuwse kleuren in ere hersteld: groen, blauw, goud en rood domineren opnieuw. De theaterzaal is alleen toegankelijk bij voorstellingen en rondleidingen.

RONDLEIDINGEN
Je hoeft niet per se naar voorstellingen te komen om kennis te maken met het gezelschap en haar gebouwen. Met een ontdekkingstocht, gaande van de kelder tot de toneeltoren en van de loges tot het kostuumatelier, nemen we je mee op reis door de geschiedenis van ons theater. Een rondleiding kan je aanvragen in groep, of je kan individueel aansluiten bij een groep op één van de opentheaterdagen.
Theaterworkshop

Het NTGent organiseert ook theaterworkshops en theatertekentaallesen. Er is ook een kinderaanbod (Kids X tra)

BRASSERIE
De Foyer is gelegen op de eerste verdieping van de schouwburg. Het authentieke interieur met de prachtige houten lambrisering en het mooie plafond werd volledig gerestaureerd. Bij zacht weer kan je terecht op het unieke terras met uitzicht op het Sint-Baafsplein.
Open van 10:30 tot ...
Lees alles

Informatie

Koninklijke Nederlandse Schouwburg
Sint-Baafplein
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - zondag
Contact
+32 9 2250101
Trefwoorden