Maatregelen voor bestrijding coronavirus

De federale overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april 2020.

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

uitpas+1 punt

Hotel d’Hane-Steenhuyse - TIJDELIJK GESLOTEN !!!

Maak kennis met de majestueuze woningen van de adellijke families d’Hane Steenhuyse en Vander Haeghen. Kleurrijke salons, kunstig meubilair, weelderig behang en zinnenprikkelende muurschilderingen flitsen je tweehonderd jaar terug in de tijd.
Upstairs downstairs
In de Veldstraat van Gent staat een achttiende-eeuwse hôtel de maître met een hemelse balzaal en weelderig versierde salons. In het gastenboek staan illustere personen zoals de Franse koning Louis XVIII, de Russische tsaar Alexander I en Frederik I, prins van Oranje. Het gerestaureerde interieur doet dromen van adellijke feesten. De majestueuze eretrap geeft uit op de eerste verdieping met de veel intiemere kamers: de (aparte) slaapkamers van de graaf en gravin, de muzieksalon en de appartementen voor de kinderen. Diensttrappen leiden naar de personeelsvertrekken. Een vergeten wereld van upstairs downstairs.

Gekroonde hoofden
Op 16 juli 1698 kocht jonkheer Jean-Baptiste d’Hane (1659-1725) het huis in de Veldstraat. De familie d'Hane was een oude Gentse familie die al eeuwen deelnam aan het lokale politieke leven maar pas sinds enkele decennia in de adelstand was verheven. In de jaren na de aankoop werd het gebouw uitgebreid en verfraaid, zodat het op het einde van de achttiende eeuw was uitgegroeid tot een waar stadspaleis. Met graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse (1757-1826) kreeg het huis haar prestigieuze reputatie door de vele voorname gasten en gekroonde hoofden die er logeerden. Niet alleen Frederik I, prins van Oranje en Alexander I, tsaar van Rusland vonden er logies, ook de Franse koning Lodewijk XVIII vond er onderdak nadat hij in 1815 was gevlucht voor de troepen van Napoleon.

In 1953 werd het gebouw een beschermd monument. De stad Gent kocht het in 1981. Sedertdien heeft het hôtel de maître een culturele bestemming.

Praktisch
Beide stadspaleizen bevinden zich in de Gentse Veldstraat, midden in de stad. Ze zijn iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag vrij te bezoeken van 14 tot 18 uur.

Individueel bezoek
Iedere vrijdag, zaterdag en zondag wandel je tussen 14 en 18 uur gewoon binnen. De huizen ademen de sfeer van het einde van het Ancien Régime. In Hotel d’Hane Steenhuyse komen de geluiden van dansmuziek en aankomende koetsen je tegemoet. Al snel verglijdt elk tijdsbesef en waan je je een van de bezoekers van de graaf en de gravin.

In Huis Arnold Vander Haeghen vind je een van de best bewaarde authentieke Chinese salons, een eetkamer in belle epoquestijl en een reconstructie van de werkkamer van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Wanneer - iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18u
Prijs - vrije bijdrage

In groep
Instaprondleiding
Iedere vrijdag en zaterdag kan je op individuele basis om 14.30 uur aansluiten bij een geleid bezoek. Een gids vertelt honderduit over de geschiedenis van de huizen en hun bewoners. Boudoirs, kabinetten en enfilades hebben hierna geen geheimen meer.

De rondleiding start in Huis Arnold Vander Haeghen en eindigt aan de overkant, in Hotel d’Hane Steenhuyse.

Prijs - 6 euro pp - gratis voor kinderen en jongeren onder 19 jaar
Beschikbaarheid - iedere vrijdag en zaterdag om 14.30 uur
Reservaties - Uitbureau Gent. Veldstraat 82B. +32 9 233 77 88

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Veldstraat 82
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Prijs

€ 6,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,2


Basistarief: 6,00 €; Instaprondleiding op vrijdag en zaterdag om 14.30 (per persoon): 6,00 €; Individueel bezoek iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur (vrije bijdrage welkom): 0,00 €; Groepsbezoeken: Groepen en organisaties reserveren een gids via Boekjebezoek, tel 09 210 10 75 (per gids): 92,00 €
Reservaties

Foto's

Hotel d’Hane-Steenhuyse - TIJDELIJK GESLOTEN !!! ©Joost Mortier©Joost Mortier
Hotel d’Hane-Steenhuyse - TIJDELIJK GESLOTEN !!! ©Hotel d’Hane-Steenhuyse©Hotel d’Hane-Steenhuyse
Hotel d’Hane-Steenhuyse - TIJDELIJK GESLOTEN !!! ©Karen Borghouts©Karen Borghouts
Hotel d’Hane-Steenhuyse - TIJDELIJK GESLOTEN !!! ©Joost Mortier©Joost Mortier