uitpas+1 punt

Het culturele dier, over evolutie en wat het betekent om mens te zijn

Op 12 februari wordt overal ter wereld Darwindag gevierd: de geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie. Het Geuzenhuis viert mee en vroeg Stefaan Blancke om de eerste Darwinlezing te verzorgen. Hij verduidelijkt hoe een evolutionair perspectief helpt om cultuur beter te begrijpen.
De mens als cultureel dier
Mensen zijn uitzonderlijk culturele wezens: we luisteren graag en gretig naar verhalen, houden oude en minder oude tradities in stand, vertrouwen op complexe technologieën en doen beroep op instituten. We zijn zo doordrongen van en omringd door cultuur dat we aan de natuur lijken te ontsnappen. Toch kan een evolutionaire blik ons helpen om cultuur te begrijpen. Want wat is de mens anders dan een cultureel dier?

Stefaan Blancke is als filosoof verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij wetenschaps- en bewustzijnsfilosofie doceert.
Hij publiceerde meer dan twintig artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften, over wetenschap, pseudowetenschap, religie en culturele evolutie, en hij is co-redacteur van de bundels Creationism in Europe (Johns Hopkins UP, 2014) en Perspectives on Science and Culture (Purdue UP, 2018).
Stefaan Blancke won in 2018 de Prijs Lucien De Coninck, een tweejaarlijkse prijs voor een onderzoeker die werk van hoog wetenschappelijk niveau combineert met een vrijzinnig-humanistische levenshouding en maatschappelijk engagement.

Darwindag
Darwins werk en leven liet een blijvende impact na op wetenschap, filosofie en de mensheid in z’n geheel. Zijn ontdekking van natuurlijke selectie als het mechanisme achter de geleidelijke evolutie van het leven, bevrijdde wetenschappelijke vooruitgang van theologische barrières en maakte de weg vrij voor een beter begrijpen van onze plaats in het universum.
Zonder de ontdekking van natuurlijke selectie zouden de grote doorbraken op gebied van gezondheid en menselijk welzijn van de laatste tweehonderd jaar onmogelijk zijn geweest. Hoewel Darwins invloed op biologie, kosmologie en de wetenschappelijke methode moeilijk overschat kunnen worden, zijn het vooral zijn verlangen naar waarheid, zijn niet-aflatende nieuwsgierigheid en zijn intellectuele moed die ons blijven inspireren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Kantienberg 9
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs

gratis


Basistarief: 0,00 €
Organisatie

Je UiTPAS voordeel

Foto's

Het culturele dier, over evolutie en wat het betekent om mens te zijn ©Geuzenhuis©Geuzenhuis