Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Groot Vleeshuis - Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten

Het Groot Vleeshuis werd gebouwd tussen 1407 en 1419 naar een ontwerp van Gillis De Suttere. Vleeshuizen waren overdekte marktplaatsen waar de verkoop gecentraliseerd werd om toezicht te houden op de versheid en de kwaliteit van het vlees. Nu worden er Oost-Vlaamse streekproducten gepromoot.
Het Groot Vleeshuis had in de Middeleeuwen de functie van een overdekte markt. Het was dus niet in de eerste plaats een vergaderzaal voor de leden van het vleeshouwersambacht, zoals vele andere ambachtshuizen die enkel gebruikt werden als vergaderruimte door de ambachtsgezellen.
De eigenlijke bedoeling was de verkoop van vlees centraliseren, zodat daarop enige controle kon gehouden worden.

Ook in de Middeleeuwen werd er immers nauwkeurig op toegezien dat geen bedorven vlees op de markt kwam. De vleesverkoop mocht daarom niet thuis geschieden, maar gebeurde in vleeshallen of vleeshuizen. De leden van het vleeshouwersambacht konden in dit gebouw een vleesbank of "stal" pachten. Dit is een combinatie van een slacht- en toonbank.

De voorgevel is een merkwaardige trapgevel. Twee korfboogdeurtjes markeren de begane grond, daarboven bevinden zich twee oculi in een spitsboogvorm. Tussen de twee traveeën in staat in een gotische nis het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot. De brede zijgevel aan de kant van de Leie telt 16 traveeën, elk met een stenen, getralied bolkozijn en een getrapt dakvenster. De drie traveeën waar de kapel was gelegen, hebben spitsboogvensters. De kapel bewaart een gotische muurschildering, 1448 gedateerd en recent nog gerestaureerd. De oostgevel heeft een soortgelijke opstand, maar telt drie brede rondboogdeuren. De penshuisjes dateren in hun huidige vorm van 1642.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Dinsdag - zondag
Prijs
gratis
Contact
+32 9 2232324

+32 9 2232322