Gnawaparade (Krima)

Tijdens OdeGand wordt onrechtstreeks het startschot gegeven van het eerste Ghent Gnawa Festival met een heuse “krima” of gnawa-parade. Een eeuwenoude traditie vervelt tot eigentijdse street-art.
Zowat alle gnawa musici uit Brussel worden verenigd in deze mega gnawaparade. Drie Maalems (meesters) brengen hun beste spelers mee: De anciens o.l.v. Rida Stitou - zoon van Abdelwahid Stitou - zijn de grondleggers van de Brusselse gnawa-traditie, ook wel Les Gnaouas de Bruxelles genoemd. Vandaag treden ze op onder de naam 'Art Folklore Gnawa'. Hisham Bilali komt met zijn groep Black Koyo, de tussengeneratie met een overschot aan energie en présence. Tenslotte Karkaba, de groep van Driss Filali, met veel getalenteerde jongeren en ook een stevig vrouwelijk segment. Dit alles wordt in een wervelende finale aangevuld met de blazerssectie van Remork, het huisorkest van MetX.

De enthousiaste muzikanten weten als geen ander hoe ze in een mum van tijd een (straat)feestje in gang moeten steken. Ze slepen jong en oud moeiteloos mee met hun stevige fanfareriffs die genereus worden uitgestrooid op gnawa-percussie en dans.

Co-org. Festival van Vlaanderen Gent - OdeGand

Meer dan honderd culturele organisaties - waaronder De Centrale - stellen die dag ook het nieuwe cultuurseizoen voor tijdens de jaarlijkse CULTUURMARKT op de Kouter.

Ghent Gnawa Festival kwam tot stand i.s.m. Stad Gent, Festival van Vlaanderen (OdeGand), Handelsbeurs, MetX, School of Arts Gent (KASK & Conservatorium), Studio Skoop én Othman El Kheloufi.

Praktisch
zaterdag 14 september 2019
13:30 – 15:30
gratis
Lees alles

Informatie

Gentse binnenstad
9000  Gent
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Contact
+32 9 2659828

Foto's

Gnawaparade (Krima) ©Bram Reekmans©Bram Reekmans
Gnawaparade (Krima) ©Bram Reekmans©Bram Reekmans
Gnawaparade (Krima) ©Djïnn©Djïnn