Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er sinds 12 maart verschillende maatregelen van kracht. Sinds 4 mei worden die maatregelen in fases afgebouwd

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

uitpas+1 punt

Gezinsrondleiding Ondergronds

De eerste zondag van elke maand: gidsbeurten speciaal voor gezinnen, voor groot en klein (10+) samen! Ook start om 11 uur, je betaalt je inkom plus 5 euro voor de rondleiding (inkom voor Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13 uur en voor kinderen t.e.m. 18 jaar is de STAMinkom altijd gratis). Inschrijven website.
Hoe de stad er boven de grond uitziet, ervaren we elke dag. Maar wat zit er ónder de gebouwen en straten allemaal verborgen? In 'Ondergronds in de stad' legt het STAM de wereld onder je voeten bloot. (Beeld: Reporters / Tim Dirven)

De aarde is opgebouwd uit vele lagen die miljarden jaren oud zijn. Alleen in het bovenste laagje van de aardkorst is het ecosysteem aan het werk. In die natuurlijke bodem vol leven van planten en dieren, is ook de mens actief. Hij woelt en graaft er om allerlei redenen … en hij bouwt er steden op. Steden die even druk zijn onder- als bovengronds.


Hoe hoger de gebouwen, hoe dieper de fundamenten. Riolen, afval, opslagplaatsen en parkeergarages? Ingraven! Via tunnels verplaatsen we ons snel en ongehinderd. Kilometers kabels en buizen voorzien de stad van water, energie en data. Dankzij ondergrondse infrastructuren blijft de stad bovengronds leefbaar.

De ondergrond is ook de plek waar we onze dierbaarste schatten aan toevertrouwen, waarin we ons verschuilen en onze doden begraven. Verdiep je in de wonderlijke stad onder de stad.

rotor
De expo werd mee gemaakt door Rotor, een Brussels collectief van ontwerpers, architecten en onderzoekers dat ijvert voor het hergebruik van bouwmaterialen. Hun focus op design en duurzame bouwmechanismen zit vervat in alle thema's die in de expo aan bod komen.

studio ORKA
Studio ORKA richt in deze expo de hoofdlamp op dieren die op -1 onder de stad leven … Ideaal voor kinderen vanaf negen jaar.
Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden de dieren er van? Vraag het aan rat, mol, mier en pier!

rondleidingen voor iedereen
De derde zondag van elke maand organiseert het STAM een gidsbeurt waar iedereen kan op intekenen. Want een gids vertelt dingen die bijblijven! Van december 2019 tot september 2020 gaan deze rondleidingen in de expo 'Ondergronds in de stad' door. Start om 11 uur, je betaalt je inkom plus 5 euro voor de rondleiding (inkom voor Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13 uur). Inschrijven kan hier.

rondleidingen voor gezinnen
De eerste zondag van elke maand: gidsbeurten speciaal voor gezinnen, voor groot en klein (10+) samen! Ook start om 11 uur, je betaalt je inkom plus 5 euro voor de rondleiding (inkom voor Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13 uur en voor kinderen t.e.m. 18 jaar is de STAMinkom altijd gratis). Inschrijven kan hier.

randprogramma
Koppel je je bezoek aan de expo graag aan een extra activiteit? Gelegenheden genoeg: we doen film i.s.m. KASKcinema, en extra's i.h.k.v. vakanties, de Dag van de Wetenschap, Museumnacht, Erfgoeddag ... Hou zeker onze STAMactiviteitenagenda in de gaten.
rondleidingen voor groepen
Rondleidingen met een gids
Combinaties: expo + wandeling, boot, catering ... Bel T +32 (0)9 267 14 10, wij denken met je mee in functie van je groep.
Zaalhuur & events
voor scholen
Vrij bezoek is steeds mogelijk - en goed om weten: kinderen/jongeren t.e.m. 18 jaar kunnen gratis binnen in het STAM. Ook voor de begeleidende leerkrachten is het STAMbezoek gratis.
Voor lagere scholen is er deze lesmap (PDF 8 MB). Er zijn rondleidingen op maat én er zullen ook doe-ateliers zijn waarin aan wonderlijk bodemonderzoek wordt gedaan.
Voor het secundair onderwijs: rondleidingen op maat (boek nu al).
Lees alles

Informatie

Godshuizenlaan 2
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
Prijs

€ 13,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 2,6


Basistarief: 13,00 €
Trefwoorden

Foto's

Gezinsrondleiding Ondergronds ©stam©stam
Gezinsrondleiding Ondergronds ©stam©stam