Geboekt op Zondag: Annelies Verbeke, Stef Craps, Jens Meijen - ‘Over over morgen - andere verhalen over de toekomst’

Geboekt op Zondag
Een nieuwe serie schrijversontmoetingen rond boeken met een verrassende invalshoek. In de warme setting van een leesclubcafé op een uitgelezen zondagochtend.

Het boek: ‘Over over morgen’
Greentrack Gent vroeg tien Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs om een hoopvol kort verhaal te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. Tien schrijvers richten hun blik op dat wat vandaag zo ongrijpbaar lijkt: hoop. In een wereld die gedefinieerd wordt door veelvuldige crisissen, hangt de dreiging van ondergang als een donkere wolk over onze verbeelding. Maar kunnen we voorbij die duistere vooruitzichten ook een glimp van hoop opvangen? Is er ook een ander verhaal te vertellen over de tijden die voor ons liggen? In tien korte verhalen verkennen schrijvers uit Vlaanderen en Nederland die tijden met andere ogen en vertellen ze ons wat ze daar zien.

Over over morgen is een publicatie die radicaal kiest voor andere verhalen over de toekomst. Met verhalen van: Simone Atangana Bekono, Fiep van Bodegom, Arnon Grunberg, Ish Ait Hamou, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Annelies Verbeke, Rebekka de Wit

Het gesprek
Hoe kijken auteurs terug op deze (uitdagende?) opdracht om een hoopvolle samenleving te verbeelden? Worstelen ze met de vraag of er, in deze verwarrende tijden van donkere dystopieën, überhaupt wel hoop is? Is onversneden hoop geloofwaardig en/of noodzakelijk om te overleven? Wat doet dat met een schrijver? Zo vlak voor de beloftes van het nieuwe jaar.
 
De sprekers: Annelies Verbeke, Jens Meijen

Annelies Verbeke
Schrijft toneelstukken, kortverhalen en romans. In 2003 bestormde ze de Nederlandstalige letteren met de internationale bestseller SLAAP! (2003). Voor haar werk won ze al diverse prijzen, waaronder de F. Bordewijkprijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Opzij Literatuurprijs en de oeuvreprijs van de auteursrechtenorganisatie deAuteurs. Ook met haar recentste verhalenbundel Treinen en kamers (2020) gooit ze hoge ogen.

Over haar veelgeprezen roman Dertig Dagen:
`Vernuftige stijl die elk moment kan transformeren van ongeremd naar ingetogen, van lyrisch naar nuchter (...) Een roman die in al zijn lichtvoetigheid diepzinnig is, grappig, ernstig, absurdistisch en betrokken.' - De Groene Amsterdammer

Jens Meijen
Doctoraatsonderzoeker aan KU Leuven, redacteur bij DW B en journalist en recensent bij Humo. Voor zijn bundel Xenomorf (2019) ontving hij de C. Buddingh’-prijs voor beste Nederlandstalige debuut. In 2021 verscheen zijn debuutroman De lichtjaren en sleepte hij een nominatie binnen voor de PrixFintroprijs.

Over zijn debuut De Lichtjaren:
“Er zijn debuten die inslaan als een bom, er zijn debuten die geruisloos verdwijnen en er zijn debuten die zonder veel bombarie het begin van een oeuvre aankondigen. De lichtjaren behoort tot die laatste soort.” - De Standaard

De moderator: Stef Craps

Stef Craps
Professor Engelse literatuur aan de Universiteit Gent, waar hij het Cultural Memory Studies Initiative leidt. Zijn onderzoeksinteresses liggen in twintigste-eeuwse en hedendaagse literatuur en cultuur, geheugen- en traumastudies, postkoloniale theorie en ecokritiek en de geesteswetenschappen op milieugebied.

Greentrack Gent
Greentrack Gent, waarvan ook Voo?uit actief deel uitmaakt, is de denk- en doetank van de Gentse cultuursector die door uitwisseling en experiment bouwt aan een volhoudbare toekomst. ‘Over over morgen’ is het resultaat van het project 2084 - De toekomst is hoopvol, een samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Pulse Transitienetwerk, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. 2084 - De toekomst is hoopvol krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid.

PRAKTISCH
zo 28.11 - 11:00 (stipt!) Voo?uit Café
TALK / literatuur / gesprek /#notimetowaste
gratis (first come, first served)
Nederlands gesproken
60 min.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Contact
09 267 28 28
Trefwoorden
Reservaties

Foto's

Geboekt op Zondag: Annelies Verbeke, Stef Craps, Jens Meijen - ‘Over over morgen - andere verhalen over de toekomst’ ©onbekend©onbekend