Filmaffiches Gentse cinema’s 1938-1961

In De Krook kunnen liefhebbers nog tot 29 oktober 2021 genieten van de mooiste filmposters van de collectie van Archief Gent, die in totaal zo'n 9.000 exemplaren telt. Het gaat om een van de grootste collecties in België. De expo Gent Filmstad brengt enkele parels van de periode 1938-1961 samen.
De expo is een samenwerking met Ugent en KULeuven en toont affiches die het publiek naar de zalen moesten lokken in de periode van 1938 tot 1961. De kleurrijke afbeeldingen, dynamische letters en opvallende composities springen meteen in het oog. Dankzij het kader en de titelstrook wist het publiek ook wanneer en waar elke film werd vertoond. Van Ciné City tot Ciné Royal, dankzij de vele filmzalen in het Gentse was er voor elk wat wils.

Archief Gent bewaart een rijke collectie affiches.
Het grootste deel komt uit het archief van de stedelijke politie. Dat danken we een reglement uit 1856.
Wie in Gent een affiche aanplakte, moest een bewijsexemplaar deponeren op het centraal politiebureau aan de Poeljemarkt. Daar kreeg de affiche een datumstempel, een volgnummer en een plaatsje in een register. Deze praktijk duurde tot 1961. Later werd de hele collectie overgedragen aan het stadsarchief.

Het gaat om 25.000 affiches uit de periodes 1881-1910 en 1938-1961. Voor de tussenliggende periode 1911-1937 zijn geen affiches bewaard. Het gaat voornamelijk om aankondigingen van openbare verkopingen, theater- en operavoorstellingen, sportwedstrijden en dus ook filmvertoningen.

Van 2018 tot 2021 heeft een enthousiast team van vrijwilligers, stagiairs en archiefmedewerkers van Archief Gent onder leiding van collectiebeheerder Guy Dupont deze collectie onder handen genomen.
Alle filmaffiches werden passend verpakt, geïnventariseerd, beschreven en gedigitaliseerd op de A0-scanner in eigen huis.

De resultaten van dit project zijn te bewonderen op de expo Filmaffiches voor Gentse cinema’s, 1938-1961 in Bibliotheek De Krook van 9 september tot 29 oktober 2021.
Het gaat om een initiatief van Archief Gent in samenwerking met Lies Van de Vijver (Universiteit Gent en Oxford Brookes University) en Roel Vande Winkel (KU Leuven en LUCA School of Arts).
Voor deze tentoonstelling werden meer dan 150 iconische filmaffiches geselecteerd en op ware grootte gereproduceerd op magneetvellen. Hiermee worden de stalen kolommen van De Krook bekleed. De fragiele originele affiches op papier worden intussen veilig en duurzaam bewaard in de depots van Archief Gent.
In een ‘straat’ met kijkkasten zijn ook enkele originele filmaffiches te zien, naast een boeiende selectie van ander origineel publiciteitsmateriaal, afkomstig uit privécollecties, zoals affichettes of miniatuuraffiches, plooifolders en filmmagazines.
Een van de blikvangers is een maquette van de Capitool, het paradepaardje van de Gentse cinema’s. Winkeliers konden die in hun uitstalraam zetten en elke week een nieuwe calicot of geveltekening van de film die speelde, voor de gevel schuiven.
De expo zoomt ook in op het rijke Gentse cinemalandschap tijdens de gouden jaren dertig, veertig en vijftig.
Van luxueuze filmpaleizen tot bescheiden buurtcinema’s, er was toen voor elke filmliefhebber wat wils. In de filmhoek kan je de documentaire Entracte (1995) van Patrick Schlich over de verdwenen Gentse bioscopen bekijken of de reportage van VRT-producer Rik Stallaerts uit 1996 over de tekenaars van Belgische filmaffiches.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Miriam Makebaplein 1
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer

tot

Open op:

  • Maandag - woensdag van 10:00 tot 19:00
  • Donderdag van 10:00 tot 21:00
  • Vrijdag - zaterdag van 10:00 tot 19:00
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Organisatie
Trefwoorden

Foto's

Filmaffiches Gentse cinema’s 1938-1961 ©Stad Gent©Stad Gent