Maatregelen voor bestrijding coronavirus

De federale overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april 2020.

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd tot en met 19 april, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

uitpas+1 punt

Design museum Gent

Het Design museum Gent is ondergebracht in het 18de-eeuwse Hotel de Coninck. De "oude" museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair. Het Design museum Gent bezit een van de mooiste art nouveau-collecties van het land. Belangrijke Belgische kunstenaars zoals Henry van de Velde en Victor Horta vinden er hun plaats naast buitenlandse ontwerpers.
Het Design museum Gent vindt zijn oorsprong in de "Vereniging voor Nijverheids- en Decoratieve Kunsten", in 1903 te Gent gesticht. Het had zijn eerste onderkomen in de Academie voor Schone Kunsten in de Academiestraat. In 1922-1923 werd de verzameling overgebracht naar het door de Stad aangekochte Hotel de Coninck. Pas in 1958 verkreeg de Stad ook het beheer over de verzamelingen.

Van het Hotel de Coninck is een van 1754 daterende bouwaanvraag bewaard gebleven. De uitvoering werd vermoedelijk kort daarop gestart; de zijgevel draagt immers in de ankers het jaartal 1755. Het gebouw zelf is een zeer indrukwekkend voorbeeld van de typisch Vlaamse burgerlijke bouwkunst uit de 18de eeuw. De aanvraag werd in 1754 ingediend door een zekere De Brouwer, maar blijkens een inscriptie in de zaal J.F. Allaert was het huis in 1761 reeds in het bezit van Ferdinand de Coninck.

Wie het Museum binnenwandelt, wordt ondergedompeld in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. De salons met authentieke parketvloeren en wand- en plafondlambrizeringen zijn er opgesmukt met een rijkdom aan stijlmeubelen.

In mei 1992 werd het nieuwe gedeelte van het Design museum Gent officieel geopend. Dat gebouw werd ontworpen door architect Willy Verstraete. De unieke stukken die sinds het midden van de jaren 1970 geduldig werden verzameld en bewaard, konden eindelijk worden tentoongesteld.

Het Museum beschikt over een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is. Naar de binnenkoer toe werd een 18de-eeuwse gevel volledig gereconstrueerd. Daarachter bevindt zich een modern, luchtig ogend gebouw. De briljante vondst is een enorme hydraulische lift in het centrale gedeelte van het gebouw. Hierdoor zijn de vloeren verstelbaar. De mogelijkheden om de toeschouwers in een opwindend spel met veranderende niveaus te betrekken zijn quasi uniek.
Lees alles

Informatie

Jan Breydelstraat 5
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - dinsdag van9:30tot17:30
  • Donderdag - vrijdag van9:30tot17:30
  • Zaterdag - zondag van10:00tot18:00
Prijs

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,6


6 euro: Volwassenen ouder dan 65 | Lerarenkaart / UiTPAS | Groepen van minimum 15 personen | Gentenaars2 euro: Jongeren t.e.m. 25 | Groepsbezoek in schoolverband (+ 18 jaar)Gratis: Kinderen t.e.m. 18 | Houders van een VMV-, ICOM-, gidsen- of perskaart | Begeleiders van personen met een beperking |Gentenaars op zondagmorgen (10u-13u)
Organisatie
Contact
+32 9 2679999

Foto's

Design museum Gent  ©Design museum Gent ©Design museum Gent
Design museum Gent  ©Design Museum©Design Museum
Design museum Gent  ©Design museum©Design museum
Design museum Gent  ©Design Museum©Design Museum