uitpas+1 punt

Circonstances - Fernand Deligny

Het Museum Dr. Guislain laat zich een jaar lang inspireren door de Franse pedagoog Fernand Deligny, die ook filosoof, schrijver, filmmaker en kunstenaar was.
Hij startte in 1967 een opvangnetwerk in de Cévennes voor kinderen met een vaak autistische problematiek.
Experiment stond er centraal: zonder gebruik te maken van gesproken taal creëerde hij een kleine samenleving die in schril contrast stond met het instellingsleven.
Deligny’s benadering van zorg, opvoeding, en sociaal werk vertrekt vanuit een fundamentele kritiek op de intentie om mensen te verbeteren en aan te passen.
Die zorglogica werkt ook vandaag nog door in hedendaagse zorg-, en sociaal-werkpraktijken, waarbij diagnostiek wordt ingezet om onaangepastheid weg te werken.
Deligny’s benadering opent ook het perspectief om respect uit te drukken voor het enigmatische van elk individu.
Zorgverleners, opvoeders en sociaal werkers zijn volgens Deligny ‘créateurs de circonstances’. Deligny nodigt hen uit om praktijken te ontwikkelen als ‘tentatives’: pogingen waarin individu’s, ongeacht hun verstoring of onaangepastheid, tot initiatieven kunnen komen die ook relevant zijn voor anderen.
Circonstances start als een tentoonstelling met onder meer de kaarten met ‘lignes d’erre’ en foto’s, maar transformeert tot een werkplaats die kunstenaar Simon Allemeersch samen met jongeren uit de Gentse psychiatrie vormgeeft.
In 2022 wordt Balayer – A Map of Sweeping van Imogen Stidworthy getoond, een video-installatie die de Engelse kunstenares maakte na een bezoek aan een van de leefgemeenschappen in Monoblet. Doorheen het hele jaarproject staat de vraag ‘Hoe kan het ideeëngoed van Deligny ons ook vandaag inspireren?’ centraal.
Gesloten op vrijdag 24 december, zaterdag 25 december, vrijdag 31 december en zaterdag 1 januari.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Jozef Guislainstraat 43
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer

tot

Open op:

  • Dinsdag - vrijdag van 9:00 tot 17:00
  • Zaterdag - zondag van 13:00 tot 17:00
Prijs

€ 10,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 2,0


Basistarief: 10,00 €; Reductie: 8,00 €; - 26 jaar: 3,00 €; - 19 jaar: 1,00 €; - 13 jaar & vrienden van het museum: 0,00 €
Organisatie
Contact
+32 9 398 69 50, info@museumdrguislain.be

Je UiTPAS voordeel

Foto's

Circonstances - Fernand Deligny ©Museum Dr. Guislain©Museum Dr. Guislain