Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen

Het 'Klein Begijnhof' van Gent werd omstreeks 1235 gesticht door Johanna van Constantinopel. In 1281 was het reeds volledig ingesloten en ommuurd. Het ontvouwt zich nog steeds als een stad in de stad, toegankelijk langs een monumentale, neoclassicistische poort.
In het centrum ligt een dries met de kerk. Van hieruit vertrekken smalle, geplaveide straatjes waaraan zeven conventen en 90 begijnhuizen, drie kapellen, een infirmerie en een woning van de grootjuffrouw zijn opgetrokken. Het merendeel van de huizen en de conventen werden in de 17de eeuw herbouwd in een traditionele bak- en zandsteenstijl. De conventen onderscheiden zich door monumentale voortuinportalen.
De laatrenaissancistische kerk, die al in archiefstukken van 1262 wordt vermeld, werd in 1658 heropgebouwd; in 1720 kreeg ze haar zandstenen barokke voorgevel van drie geledingen. Het harmonieuze, heldere interieur is volledig bezet met stuc en is licht beschilderd. Het hoogaltaar (1671) in een vroege barokstijl werd opnieuw geschilderd in 1934; de zijaltaren van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Ayal zijn in renaissancestijl. De preekstoel (ca. 1713) uit gesculpteerde eik en de merkwaardige orgelkast zijn ontworpen door J.B. Van Helderbergh.
Het begijnhof kon zijn sfeervol karakter na 750 jaar bewaren doordat de hertog van Arenberg het in 1862 aankocht om zijn oorspronkelijke bestemming te vrijwaren. Huizen en conventen werden vanaf 1994 gerestaureerd en gerenoveerd tot een nieuwe woonsite. Het begijnhof werd in 1998 opgenomen op de Unesco-lijst van het Werelderfgoed.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Lange Violettestraat 235
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs
gratis
Trefwoorden

Foto's

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen ©Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen©Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen