Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Argentijnse Tango / Cursus Absolute Beginner

voor de absolute beginner, geen danservaring vereist!
Praktisch
- 10 opéénvolgende lesweken
- We starten 3x per jaar, vraag onze agenda op tango@recuerdo.be
- Max 10 dansparen, onder begeleiding van 2 docenten
- Breng zelf een danspartner mee

Lokatie
De lessen gaan door in het historisch monument De Berg: voormalig pandjeshuis en Stadsarchief. Hartje Gent, in de gezellige woonbuurt Prinsenhof, en in de nabijheid van het Gravensteen. De danszaal heeft een houten dansvloer en spiegels, en kijkt uit op de binnentuin. Parkeren doe je best in parking Ramen, op 7 minuten loopafstand.

Initiatie
Recuerdo geeft regelmatig tango-initiaties. Zo kan je uittesten of tango je ligt, of een potentiële danspartner proberen overtuigen. Vraag de agenda op tango@recuerdo.be

Welke tango?
Argentijnse tango, zoals hij nu nog gedanst wordt in de salons van Buenos Aires. Volgens de traditie, op de unieke muziek uit de jaren '30 - 50.
Recuerdo maakt onderscheid tussen de Argentijnse tango die iedereen kent van op tv of in shows: de tangochoreografie, en anderzijds de tango de salon, de sociale dans die een improvisatie is, en die gedanst wordt op bals (=milongas of tangosalons). Het is deze minder bekende tango die Recuerdo aanleert in de tangoschool te Gent en op workshops. Recuerdo volgt de traditie van de oude generatie tangodansers, door wie ze opgeleid werd.

Methode
Recuerdo oogt op een lange leservaring en contact met de tango, sinds 1990.
Lieve en Gerdy hadden het geluk nog les te kunnen volgen bij de oude maestro’s die nu overleden zijn, wiens dansoeuvre ze koesteren en in ere houden. De lesmethode Recuerdo was oorspronkelijk gebaseerd op de pedagogie van Antonio Todaro en Pepito Avellaneda, Lalo Diaz en Mirta Campos. Door de jaren heen werd deze proefondervindelijk vereenvoudigd of aangevuld, rekening houdend met de capaciteit van de leerlingen, en wat bruikbaar is voor het dansen in het salon.

Recuerdo vindt dat tango de salon een populaire dans moet blijven, en geen exclusiviteit voor de getrainde danser. In tangofilms wordt steevast het kruin van de dansers bijeengebracht. Doch in de volkse traditionele salons van Buenos Aires zie je oma’s en opa’s naast het jonge volk, linksvoetigen en vlotte dansers sereen samen dansen. Er is geen scoren: op de dansvloer is ieder gelijk.

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, fysieke souplesse en kunde. Elk individu, elk danspaar is verschillend, en wordt op maat bijgestuurd door de twee docenten, die zowel de rol van de man als de vrouw beheersen. Iedereen kan mee. Om die reden is er maar plaats voor tien koppels per les, om voldoende tijd en aandacht aan elk te kunnen besteden.
In elk stadium van zijn leerproces danst de cursist mooi. Tango dansen is geen theorie, je hoeft niet te presteren noch niveaus te halen. Belangrijk is dat je samen danst, dat je samen iets beleeft.

Zoals bij een assimilcursus wordt er progressief opgebouwd, en herhaald.
Vanuit een basisstructuur leert het danspaar samen wandelen en improviseren met korte sequenties. Gaandeweg wordt men alert gemaakt op de klankleur van de verschillende orkesten, en leert deze interpreteren, vanuit zijn vertrouwde basisstructuur.

Milonga en tangowals, de andere tangoritmes die je hoort op een salon, komen in elke groep* aan bod. (*wals vanaf 2)

Docenten
Gerdy De Decker fietst als 15-jarige dagelijks van Eeklo naar Gent voor de mimeles van Marcel Hoste. Na een korte samenwerking met Frederiek Van Melle volgt hij lessen bij theaterdocent Herman Verbeeck in Antwerpen. Hij maakt mimevoorstellingen en treedt op in kleinkunstprogramma’s. Op zoek naar passende muziek ontdekt hij Astor Piazolla en in 1987 komt hij in contact met de theatertango. Het is de start van een reis, op zoek naar de authentieke tango, die hem leidt naar Lalo Diaz en Mirta Campos, oprichters van de Academia Tango in Amsterdam. In 1990 trekt Gerdy naar Buenos Aires en volgt er lessen bij de maestro’s Antonio Todaro en Pepito Avellaneda. Terug in Gent start hij zelf met lesgeven, aanvankelijk nog onder begeleiding van Lalo en Mirta Diaz.
Lieve Vansteelant luistert als kind naar de klassieke muziek van haar vader en danst het ‘ballet’ na dat ze op televisie ziet. Naar de balletschool mag ze niet, wel naar de turnles en de muziekschool. Ze kiest klassieke gitaar als instrument. Dansen en bewegen blijven een constante: ze volgt cursussen jazzballet, hedendaagse dans, volksdans, oriëntaalse dans, flamenco, aikido, yoga, Alexandertechniek… In 1991 schrijft ze zich in bij de Gentse tangoschool Recuerdo. In die periode is Gerdy zonder danspartner. Het wordt de start van een blijvende samenwerking. In 2003 trouwen ze.

Lees meer op https://recuerdo.be
Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren.
tango@recuerdo.be

copyright Recuerdo / Steven Heene

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Abrahamstraat 13
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:
  Prijs
  € 120,0
  Basistarief: 120,00 €; Student tot 26j: 105,00 €; werkloos of steuntrekker: 105,00 €
  Organisatie
  Reservaties
  09/223 26 90

  Foto's

  Argentijnse Tango / Cursus Absolute Beginner ©Eugène Hertoghe©Eugène Hertoghe