Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er sinds 12 maart verschillende maatregelen van kracht. Sinds 4 mei worden die maatregelen in fases afgebouwd

Alle (jeugd)activiteiten en evenementen worden geannuleerd, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en ongeacht of ze van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, muzikale, sportieve of recreatieve aard zijn.

meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Archeologiedagen: Archeologische markt

Op 14, 15 en 16 juni plaatst Stadsarcheologie Gent archeologie in de schijnwerpers en dit aan de hand van een gevarieerd programma.
Op zaterdag 15 juni Archeologische markt op de Korenmarkt georganiseerd door Stadsarcheologie Gent in samenwerking met de Dienst Cultuur, vóór de ingang van de Sint-Niklaaskerk en binnen in de Sint-Niklaaskerk, van 10 uur tot 17 uur.
Doorlopende activiteiten:
• Onthaal Archeologiedagen
• Middeleeuws kampement door het middeleeuws collectief Via Nobilis met uitleg en demonstratie middeleeuwse gevechtskunsten, smidse, maliën breien, kruidenvrouwe en wolvrouwe
Gentse troubadours (telkens om 14.15 uur; 15.15 uur en 16.15 uur)
Veerle Ernalsteen, Tom Van Outryve en Johannes Siemann vertellen in echte troubadourstijl straffe verhalen die vroeger echt, of misschien echt, gebeurd zijn in Gent. Verhalen over liefde en dood die door merg en been gaan. Daarbij horen jongleerkunsten, muziek van Pieter Dezutter en een bijzondere snijderbank, gemaakt door Valentine Gallardo. Komt dat zien!
•Keizer Karelstichting (animatie rondleiding Middeleeuws Manhattan)
In hun prachtige kostuums uit de tijd van Keizer Karel brengen zij leven in de oude Stenen en herinneren ons aan de bewoners van weleer.
• Infostand Ex situ, tijdschrift voor de Vlaamse archeologie
• Honger naar het verleden: een archeologische kijk op voeding door de eeuwen heen (Universiteit Gent, Vakgroep Archeologie)
Heb je honger naar het verleden? Wil je te weten komen hoe de mens vroeger voedsel verzamelde, bewaarde en bereidde? En wat er zoal op het menu stond? De archeologen van de Universiteit Gent staan klaar om je onder te dompelen in het thema ‘voeding door de eeuwen heen’! Via archeologische vondsten en reconstructies krijg je een inkijk in de voedselvoorziening en in de manieren waarop wetenschappers dat archeologisch onderzoeken.
• Fysische antropoloWAT?! (BAAC Vlaanderen)
Archeologie is meer dan de zoektocht naar oude voorwerpen in de bodem. Ook menselijke resten kunnen nog een schat aan informatie bieden over ons verleden. Aan de hand van enkele recente onderzoeken leiden we je rond in deze niche van de archeologie. Wil je dus meer te weten komen over de geheimen van het menselijk skelet? Of ben je benieuwd naar oude begravingsrituelen? Kom dan zeker langs en maak kennis met de wereld van de fysische antropologie binnen het mooie decor van de Sint-Niklaaskerk!
• Archeologie in 3D (De Logi & Hoorne)
Altijd al willen weten hoe je aan de hand van 3D-scanning archeologische objecten tot leven kan brengen? Wil je graag deze virtuele wereld verkennen en ontdekken waarvoor 3D-technieken allemaal in de archeologie kunnen worden toegepast? Dat kan in ons virtuele (mini-)museum of op de open scansessies georganiseerd door De Logi & Hoorne... Breng je eigen oude vondst mee (liefst min. 10 op 10 cm en max. 50 op 50 cm) mee, en laat het scannen!
• De Sint-Niklaaskerk in Augmented Reality: droom met ons mee over het verleden, heden en de toekomst van dit monument (Stad Gent, 3D Team)
Met behulp van virtuele realiteit in 3D reconstrueren we onderdelen van de kerk die niet meer bestaan. Met behulp van 3D-brillen kan je zo terugduiken in het verleden. De inzet van ‘Augmented Reality’ laat nu ook toe om op ware grootte de combinatie te zien van de reële kerk met objecten en onderdelen die ooit aanwezig waren, maar nu niet meer. Of die er nu nog niet zijn, maar in de toekomst wél ...
• De toekomst van de Sint-Niklaaskerk: masterplan, fasering en restauratie van het Cavaillé-Coll orgel (Stad Gent, Facility Management)
De opmaak van het masterplan en de planning van de volgende bouwkundige restauratiedossiers staan dit jaar ter studie onder begeleiding van architectenbureau Bressers. Vorig jaar werd door een expertencommissie de studie van het Cavaillé-Coll orgel tot een eindstadium gebracht: eind dit jaar zal het lastenboek klaar zijn voor aanbesteding. Na toekenning van de erfgoedpremie door de Vlaamse overheid kan ook de orgelrestauratie van start gaan.
• Onder de Krook (Stad Gent, Stadsarcheologie)
Voor de nieuwe stadsbibliotheek werd gebouwd in 2017, onderzochten de Gentse stadsarcheologen de bodem van ‘de Waalsekrook’, in de bocht van de Schelde. De opgravingen leverden een bijzondere collectie op aan middeleeuwse objecten, want op die plek waren ooit huidenvetters actief. Graaf zelf digitale objecten op en ontdek De Krook van weleer! De digitale expo legt de mooiste schatten van het verleden bloot. Activeer de 3D-scans met uw smartphone en chat met verschillende personages die u alles leren over de kunst van het leerlooien en nog veel meer.

Sitebezoeken (onder voorbehoud):
Site Sint-Baafskathedraal (Ruben Willaert bvba)
Lees alles

Informatie

Korenmarkt 1
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum: tot
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Contact
Trefwoorden

Foto's

Archeologiedagen: Archeologische markt ©Stad Gent©Stad Gent