Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

Anouk Kruithof 'Universal Tongue' - Wegens succes verlengd tot 11 april!

Elke minuut wordt ongeveer driehonderd uur aan video naar YouTube geüpload, en dan vooral video's waarin mensen dansen. Twerking, popping, de Moonwalk of de Macarena: je vindt er dansstijlen van over de hele (digitale) wereld. Enter beeldend kunstenaar Anouk Kruithof, die gefascineerd is door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze kneedde duizend van die verschillende dansstijlen tot een 4 uur durende 8-channel video-installatie: ‘Universal Tongue’. Tijdens ‘Universal Tongue’ wordt 32 uur aan beeldmateriaal simultaan op 8 schermen geprojecteerd.
Kruithof onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via platforms als YouTube en Instagram. In ‘Universal Tongue’ weeft ze found video footage door elkaar en reflecteert over de verschillende manieren waarop dans een universele taal vormt. Een taal die gedefinieerd en gebruikt wordt door verschillende subculturen, viraal verspreid wordt en over de culturele grenzen van alle landen en continenten van de wereld reist.

Samen met een onderzoeksteam van vijftig mensen, verspreid over de hele wereld - om in volledigheid alle inzichten uit ons geglobaliseerde bestaan het beste weer te geven - werpt Anouk Kruithof een licht op hoe dans inderdaad lokaal van oorsprong is, maar ons mondiaal betovert. ‘Universal Tongue’ toont ons in onze natuurlijke habitat, online en offline, en kijkt naar onze tijd van eindeloze connectiviteit. De installatie erkent hierin onze individualiteit diversiteit en cultureel caleidoscopische representaties, met als doel een meer gelaagde, inclusieve wereld te visualiseren.

Over ‘Universal Tongue’
‘Universal Tongue’ is een project van beeldend kunstenaar Anouk Kruithof. Ze verzamelde meer dan 8800 dansvideo's op YouTube en Instagram, in samenwerking met een team van vijftig onderzoekers die over de hele wereld verspreid waren. Elke onderzoeker ontving een symbolische vergoeding van één euro per geleverde video. Ze schreven ook telkens een korte tekst over de dansstijlen die voorkwamen in de door hen geselecteerde video's. De totale lengte van het gevonden videomateriaal was maar liefst 250 uur. Na de raw cut bleef nog tachtig uur over.

De uiteindelijke video-installatie bestaat uit acht kanalen met telkens acht films die elk vier uur duren. In totaal zijn 1000 verschillende dansstijlen te zien in ‘Universal Tongue’. De foto’s, namen en teksten van de dansstijlen worden tot een soort ‘danceclopedie’ verwerkt, en worden binnenkort in boekvorm uitgegeven door het Gentse APE (Art Paper Editions). Het boek wordt voor het eerst gepresenteerd in Voo?uit in maart 2021.

Lees meer op universaltongue.com.

“‘Universal Tongue’ is a visual anthropology over the internet.”
- Anouk KruithofPRAKTISCH
- van wo 27.01 t.e.m. zo 07.03 Concertzaal
- woensdag t.e.m. zaterdag - 14:00 tot 22:00 / zondag - 10:00 tot 18:00
- DAYLIFE / installatie / expo
- €5

Voor ‘Universal Tongue’ werkt Voo?uit met tijdslots van 30 minuten. Per tijdslot worden er maximum 10 personen toegelaten. Met de unieke code op je ticket kan je nog eens een extra gratis ticket boeken op een latere datum en tijdslot. Je mag uiteraard wel langer dan een halfuur blijven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Prijs
€ 5,0
Basistarief: 5,00 €
Trefwoorden

Foto's

Anouk Kruithof 'Universal Tongue' - Wegens succes verlengd tot 11 april! ©Anouk Kruithof 'Universal Tongue'©Anouk Kruithof 'Universal Tongue'