Maatregelen voor bestrijding coronavirus

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Meer infoCoronavirus - veelgestelde vragen over de maatregelen

AMSAB - Instituut voor Sociale Geschiedenis

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis is een archiefinstelling die het erfgoed bewaart van progressieve sociale bewegingen. In de kelder van het gebouw kan je tentoonstellingen bezoeken die zijn samengesteld met archiefstukken uit de eigen collectie.
Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis is een door de Vlaamse regering erkende landelijke culturele archiefinstelling. Amsab is een kenniscentrum: iedereen kan er terecht met alle mogelijke vragen over sociale geschiedenis, archiefontsluiting en het bewaren van erfgoed. Er worden ook workshops en colloquia georganiseerd. Daarnaast wil het instituut door middel van tentoonstellingen, multimediale evenementen en publicaties een zo ruim mogelijk publiek bij de werking betrekken en, meer nog, actief laten participeren.

DE RODE WANDELING: Een wandeling langs het architecturale patrimonium van de sociaaldemocratische beweging in Gent.

Rond 1880 telde Gent 697 beluiken. Op vele plaatsen waren pleintjes en plantsoenen omgevormd tot een labyrint van naar armoe en ellende stinkende steegjes. In dit dichtslibbende centrum hadden kapitaalkrachtige industriëlen statige stadspaleizen opgericht, waarmee ze hun privileges van 'textielbaron' uiterlijk bevestigden. Uit angst voor ziekten, arbeidersoproer en anarchie begon de burgerij de stad te saneren. Maar uitgerekend in de socialistische bakkers van Vooruit vonden zij een ongenode concurrent. Ten tijde van de Gentse wereldtentoonstelling (1913) werd Gent gedomineerd door het rode gebouwenpatrimonium. Tot in 1934 bestuurde vader Edward Anseele (1856-1938) met ijzeren hand het economische imperium van de Gentse socialististen. Beleef deze indrukwekkende episode, vol strijdvaardigheid en hoop, onder begeleiding van een gids tijdens een stevige wandeling langsheen de meest imposante architectuur. We starten aan het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) en eindigen in het Amsab-museum.

Praktisch:

De gids begeleidt groepen van maximaal 20 personen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Kostprijs: 75

Maximum 20 personen per groep

Inschrijven bij Luc Beirnaert of 09 224 00 79

Bron: UiTinVlaanderen.be

Lees alles

Informatie

Bagattenstraat 174
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
  • Maandag - vrijdag van9:00tot17:00
Prijs
gratis
Contact
+32 9 224 00 79

+32 9 233 67 11

Trefwoorden