uitpas+1 punt

80 Days of Summer - Roots & Roads

Van 30 juni tot en met 17 september 2017 organiseert Historische Huizen Gent opnieuw 80 Days of Summer. Dit tweejaarlijks fotofestival mocht bij haar debuut in 2015 meer dan 20.000 bezoekers verwelkomen. Met 'Roots & Roads' als thema, staat dit zomers festival meer dan ooit voor geëngageerde, kwaliteitsvolle maar tegelijk ook zeer toegankelijke fotografie op inspirerende historische plekken in de stad.
Roots & Roads

De tot de verbeelding sprekende sites van Historische Huizen Gent bundelen deze zomer opnieuw de krachten met sterke fotoreeksen. Veertien tentoonstellingen met werk van nationale en internationale fotografen op zes locaties én een sociaal mediaproject hebben 'Roots & Roads' als rode draad.

Mensen onderweg van de ene geschiedenis naar de andere, op de vlucht, op de dool of gewoonweg op reis, uit noodzaak, traditie of dronken nieuwsgierigheid, maken van deze tweede editie van het Gentse fotofestival een wonderbaarlijke reis rond de wereld in 80 dagen.

Het festival loopt van vrijdag 30 juni 2017 tot en met zondag 17 september 2017 en brengt de bezoeker naar bekende en minder bekende historische huizen verspreid over de stad.

Historische Huizen Gent: inspirerende ontmoetingsplekken

Deze tweede editie gaat exclusief door in zes van de zeven Historische Huizen van de stad, net omdat de dialoog tussen de niet-alledaagse fototentoonstellingen en de historische decors het festival heel bijzonder maken: de Sint-Pietersabdij, de Sint-Baafsabdij, het Hotel d'Hane Steenhuyse, het Museum Arnold Vander Haeghen, het Belfort-Lakenhalle en het stadhuis.

In de groene oase van de prachtige Sint-Baafsabdij zijn er fotoreeksen te zien van vluchtelingen en asielzoekers. In de bijna monachale rust en stilte van de verruïneerde tuin en de imponerende refter krijgen de ontheemden een stem.

In de Sint-Pietersabdij, gelegen in het Kunstenkwartier, brengt het fotofestival sterk werk dat de diepe verankering met de natuur als thema heeft. Of het nu gaat over de persoonlijke hang van mensen naar een leven in harmonie met de natuur of over de ontdekking van de natuur door de ogen van een topwetenschapper uit de vorige eeuw, de foto’s die hier worden gepresenteerd, zijn allemaal gemaakt uit fascinatie voor de natuur of de afwezigheid ervan.

De Draak op de Belfortspits waakt tijdens de zomer uitzonderlijk niet enkel over de inwoners van de stad maar ook over de Roma, één van de oudste en grootste etnische minderheden in Europa, die er tijdens 80 Days of Summer een tijdelijk onderkomen krijgen.

Het stadhuis waar koppels in de Trouwkapel met de prachtige brandglasramen elkaar nog steeds het jawoord geven, gaat de confrontatie aan met de foto’s van Max Pinckers die focussen op huwelijk, huwelijksceremonies, love birds en love commandos in India.

In het Museum Arnold Vander Haeghen ontmoeten Jules Vernes en Maeterlinck elkaar in de portretten van Christian Tagliavini die de fictieve personages uit de sciencefictionreizen van Jules Vernes even tot leven brengen. De ernstige en mysterieuze poses van de figuren sluiten perfect aan bij de sfeer van dit huis.

De kelders van Hotel D’Hane Steenhuyse herbergen poëtische foto’s van een vergeten onderzoekscentrum in Tanzania. Zowel de kelders als het onderzoekscentrum, vertellen over een vergeten wereld. De tristesse én de betovering van verlaten plekken, wachtend op een nieuwe toekomst.

Verhalenkaravaan

De verhalenkaravaan nodigt mensen op verschillende drukke stadslocaties uit om in hun caravan eventjes stil te staan en te vertellen over de weg die ze tot nog toe hebben afgelegd. Aangetrokken door het thema van het fotofestival dit jaar, keert 'The Caravan’s Journal' deze zomer terug naar haar Gentse basis en trekt als rondreizende fotostudiocaravan door de stad op zoek naar sterke verhalen die ons binden.

Te volgen op www.facebook.com/80daysofsummer of www.facebook.com/thecaravansjournal

Fotografie en Historische Huizen Gent

Ondertussen zijn de Gentse Historische Huizen als plekken voor fotografie geen onbekende meer. Denk maar aan de grote Leica-tentoonstelling Eyes Wide Open, 100 jaar Leica vorige zomer in de Sint-Pietersabdij en Het Verlangen naar Frankrijk, de succesvolle tentoonstelling van de Gentse fotograaf Michiel Hendryckx in de Sint-Baafsabdij, die nog maar een paar weken geleden haar deuren sloot.

De essentie van iedere tentoonstelling die de cluster Historische Huizen Gent programmeert, is het vertellen van verhalen. Documentaire fotografie en fotojournalistiek werk zijn dan ook sterk vertegenwoordigd in het fotofestival. Af en toe kunnen we het niet laten om even de grens met artistiek werk aan te raken. Toch blijft bij de selectie het sociale of maatschappijkritische karakter van de foto’s even belangrijk als de kwaliteit. Het historisch kader maakt de beleving van de aangeboden fotografie nog intenser, en vice versa.

Niet alleen verhalen over ‘Roots’, ook verhalen over ‘Roads’

Welk thema kon Historische Huizen in 2017 beter kiezen dan ‘Roots & Roads’? Waar komen we vandaan? Wat is onze bestemming? De vluchteling op zoek naar een veilige toekomst, de toerist onderweg naar een onbekende plek, de journalist op missie voor het juiste verhaal, de ontdekkingsreiziger op expeditie naar onontgonnen gebied, de nomade dravend naar vruchtbare grond, de fotograaf zoekend naar eenzaamheid en de confrontatie met de natuur, … De blik van fotografen laat niemand onverschillig. Ze openen een venster en trekken hun toeschouwers mee in een verhaal.

Meeting points

Langsheen een heerlijk parcours tussen de Gentse binnenstad en het Kunstenkwartier komt de bezoeker ook tal van andere interessante culturele partners tegen. In de verborgen binnentuin van Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat wacht voor de gelegenheid de pop-upbar Eat Love Picnic.

De Sint-Pietersabdij is het centraal meeting- en infopunt. Ook daar kan je verpozen in de Pietersbar of in de pandhof of de tuin.

Tijdens filmprojecties, lezingen, workshops, masterclasses en performances kan de bezoeker er fotografische kennis uitwisselen. Naast een concert van Refugees for Refugees in de Sint-Baafsabdij, maken ontmoetingen met fotografen, interviews en signeersessies het fotofeest, compleet. Het evenementenprogramma van workshops, lezingen, artist talks, signeersessies, ... is te volgen op www.80daysofsummer.be

In de bookshop van het fotofestival worden een mooie selectie fotoboeken van deelnemende fotografen en andere interessante publicaties aangeboden.

Praktisch

Het festival loopt 11 weken, van 30 juni tot en met 17 september 2017.

Bij aankoop van een ticket krijgt de bezoeker een stadsplan met daarop de verschillende locaties van het festival en beknopte uitleg over de expo’s. Ook de galeries en organisaties die deze zomer fotografie rond het thema Roots & Roads presenteren, werden opgenomen.

Met uitzondering van het stadhuis, is iedere tentoonstelling minstens zes dagen op zeven van 10 tot 18 uur open. Iedere locatie is toegankelijk met een afzonderlijk ticket. De toegangsprijzen zijn bewust heel laag gehouden. Bovendien kunnen bezoekers met een voordelige festivalpas hun bezoek spreiden over tachtig dagen. Het festivalboekje en de extra rondleidingen of kortingen op de evenementen die tijdens 80 Days of Summer worden georganiseerd, krijgen bezoekers er bovenop.

Zo biedt Historische Huizen Gent de bezoeker de kans om zelf tachtig dagen lang rond te trekken in de stad om op rustgevende plekken kennis te maken met trekkers van vroeger en nu, te onthaasten of gewoon gezellig te picknicken op inspirerende ontmoetingsplekken.

Openingsuren

- Sint-Pietersabdij: dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur
- Sint-Baafsabdij: dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur
- Hotel d’Hane Steenhuyse: dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur
- Museum Arnold Vander Haeghen: maandag tot zondag van 10 tot 18 uur
- Belfort – Lakenhalle: maandag tot zondag van 10 tot 18 uur
- Stadhuis: Op zaterdag en zondag om 14 en om 14.45 uur, mét rondleiding (30 minuten)

Tarieven

De verschillende tarieven staan op de website.
Lees alles

Informatie

Sint-Pietersplein 9
9000  Gent
Bekijk kaartje Locatie
Plan je route met de routeplanner van De Lijn
Ontleen een Blue-bike fiets aan het station van Gent Sint-Pieters of Gent Dampoort
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Originele datum:

tot

Open op:

  • Dinsdag - zondag van 10:00 tot 18:00
Prijs

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,6


Basistarief: 8,00 €; Gentenaars, leerkrachten, senioren 65+, Gentse Uitpashouders: 6,00 €; Jongeren 19-25 jaar: 2,00 €; Gentse Uitpashouders met kansentarief: 1,60 €; De tentoonstelling is gratis voor kinderen en jongeren onder de 19 jaar.: 0,00 €
Contact
+32 9 2668500

Foto's

80 Days of Summer - Roots & Roads ©Historische Huizen Gent©Historische Huizen Gent